Október 16-ika a kenyér világnapja. A Pékek Világszövetsége döntött erről 2001-ben. A svájci székhelyű szervezet célja az, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkét. A kenyér jelentőségét nem kell különösebben hangsúlyozni sem a történelemben, sem az élelmiszeriparban, sem a fogyasztásban.

A fejenkénti kenyérfogyasztásban az utóbbi években a mennyiség nem különösebben változott, bár csökkenő tendenciát mutat, viszont a termékszerkezet jelentősen átalakult. Míg korábban a fehér kenyér állt a fogyasztás középpontjában, mára inkább a félbarna, barna kenyerek, teljes kiörlésűek vették át a főszerepet.

Az európai országokban az átlagos éves kenyérfogyasztás megközelíti a 60 kg-ot fejenként. A legkevesebb kenyérfélét a britek eszik, 30 kg körül alakul az éves fogyasztásuk, a törökök pedig kiemelkedően magas mennyiséggel állnak az élen, több, mint 100 kg kenyeret elpusztítanak fejenként egy évben. Szerbia és Magyarország kenyérfogyasztása is csökkenő tendenciát mutat, de Szerbia így is jóval az európai átlag fölött teljesít, az Euromonitor adatai szerint tavaly 82 kg volt a fejenkénti fogyasztás. Törökország nemcsak Európában áll kiemelkedő helyen, az egész világot tekintve is náluk fogy a legtöbb kenyér.

Ez a nap egyben a pékeké is, akik versenyeket rendeznek, bemutatókat szerveznek vagy nyílt napokat tartanak ebből az alkalomból.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO magyar javaslat alapján nyilvánította még 1979-ben a mai napot az élelmezés világnapjává. Az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondokra kívánják felhívni a figyelmet és legalább évente egyszer mozgósítani a kormányokat meg a közvéleményt, hogy minél többet tegyenek a problémák enyhítése érdekében.