Meglepő, hogy Ana Brnabić kormányfőnek egyáltalán alkalma nyílt bemutatni kormányának első száz napját, arra számítottam, hogy Aleksandar Vučić államfő ezt a show-t is ellopja – jelentette ki Boban Stojanović, a Belgrádi Egyetem politikatudományi karának doktorandusza, tudatja az N1.

Stojanović egyetért azokkal, akik úgy vélekednek Ana Brnabić lényegében nem feje ennek a kormánynak, ezt a posztot ugyanis az államfő tölti be gyakorlatilag. „A kormány első száz napja – ez a harmadik ilyen alkalom, hiszen ez is valamilyen módon Vučić kormánya, minden ugyanolyan, mint régen, csak most éppen Vučić hivatalosan nem miniszterelnök“ – mondta az elemző, aki szerint a közvélekedés az volt, hogy Brnabić majd az államigazgatással és a helyi önkormányzatokkal foglalkozik majd, de úgy tűnik, az ő feladata még csak nem is ez, hanem egyszerűen csak a digitalizáció megvalósítása. Azért van itt, hogy „eloltson bizonyos tüzeket“, Vučić meg nincs sehol, amikor sztrájkol a Goša, a Fiat, vagy bármilyen olyan esemény van, amely negatív publicitást hozhatna neki.

„Úgy tűnik, a különbség pusztán annyi, hogy Vučić nincs jelen, de neki van a legnagyobb hatalma és ő a döntéshozó, a kormányban pedig azokat látjuk, akik ezeket a döntéseket végrehajtják. Vučić az a politikai személyiség, aki fenntartja a kormányt. Engem már az is meglepett, hogy Brnabićnak alkalma nyílt bemutatni a kormány első 100 napjának eredményeit, arra számítottam, Vučić ezt a show-t is ellopja, de legalább annyit megengedett a miniszterelnöknek, hogy szerepet kapjon ebben a ceremóniában. Igaz, amíg a terem előtt, ahol a rendezvényt tartották, hatalmas Vučić-fotókat helyeztek ki, ami egy cseppet sem meglepő“ – mondta az elemző.

Stojanović nem tudja, mi motiválja Brnabićot, hogy eljátssza ezt a szerepet. „Talán valami érdeke fűződik hozzá, talán szeretne valamilyen előrelépést egy bizonyos témakörön belül a társadalomban, de egészen biztosan tudatában van annak, hogy mire vállalkozott, s annak, hogy nem tart ellenőrzése alatt egyetlen minisztert sem. Logikus, hogy nincs autoritása. Úgy tűnik, ő itt az első az egyenlők között“ – állítja az elemző.

Aleksandar Vulin miniszter és a „nagynénivel“ kapcsolatos eset ügyében az elemző azt mondja: Vulin azon kijelentése, hogy sajnálja, amiért magyarázkodott lakásvásárlása ügyében, komolytalan és nagyképű.

„Vulin afféle botrányfelelős-miniszter, mindig rá irányul a figyelem, hetente születik újabb anegdota, amelynek ő a főhőse“ – mondja Stojanović, akinek értékelése szerint Vulin magyarázkodása, hogy még az előtt vette a lakást, hogy kormányzati tisztséget töltött volna be, nem mentesít a felelősség alól. Az elemző szerint Vulinnak vállalnia kell a politikai felelősséget és le kell mondania, emellett fel kell fednie a pénz eredetét is.

Stojanović szerint a hatalmon lévő politikusok úgy viselkednek, hogy már nem is vagyunk biztosak abban, hogy a nyilvánosságnak joga van bármit is tudni, bármit is kérdezni.

„Abban a helyzetben vagyunk, hogy már semmit sem merünk kérdezni. Abban a helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk biztosan, van-e joga bármit is tudni a nyilvánosságnak, ha valaki kérdezni merészel, akkor a tisztségviselők még élő műsorban is fenyegetik az újságírókat, ami igazán méltatlan. Abban a helyzetben vagyunk, hogy azt hiszik: akkora a hatalmuk és annyira erősek, hogy már nem is akarnak magyarázkodni“ – mondta az elemző.