Szentendre, Eger, Balatonfüred, Tiszaújváros, Eisenstadt (Kismarton) és Eperjes után a zentaiak is megtekinthetik Hamvas Béla születésének 120. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítást, amely a Kossuth-díjas magyar író, filozófus, esztéta és könyvtáros legfőbb fordulópontjait tárja a közönség elé, s életművének  legjellemzőbb gondolati tartalmait mutatja be szövegrészleteken és azok kommentárjain keresztül. A tárlat elsődleges célkitűzése, hogy Hamvas még élő, érvényes és hiteles gondolatait juttassa el a tárlat látogatóihoz, reménykedve abban, hogy az életében mellőzött, sokat nélkülöző és csak halála után elismert magyar író méltó fogadtatásra talál a határon túli látogatók körében is.

Csütörtökön a zentai Városi Múzeumban megrendezett megnyitón Masa Tibor és Petković Olivér improvizatív zenei válogatással tisztelgett a legendás író előtt, majd pedig Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Oktatási és Művelődési Központ igazgatója és Perpauer Attila, a községi önkormányzat művelődési ügyekért felelős tanácstagja köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Draginja Ramadanski zentai műfordító ecsetelte Hamvas hatását és jelentőségét a délszláv irodalomra. A kiállítást Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg, aki beszédében elsősorban a jelenlévő (kivezényelt) középiskolásokat szólította meg. Kiemelte, hogy elsősorban az a magatartás lényeges, amit Hamvas életében felmutatott, s amely számunkra is példaértékű. Bicskei beszélt arról is, hogy mintegy harminc éve olvassa a magyar író műveit, szinte nincs is olyan nap, amikor nem veszi kézbe Hamvas könyveit, mert számos, az életünket komolyan érintő dologról fogalmazott pontosan, s nem egyszer kitért arra is, hogy mindent minden pillanatban meg lehet változtatni, a jóra, a szépre, az épülőre, ehhez viszont belső viaskodás és áldozat kell.

– Nincs olyan, ami végzetes: mindig, minden pillanatban megfordulhatna valami – jegyezte meg, de hozzáfűzte, hogy mindezt elég erősen akarni kell.

A kiállítás a magyarországi Ars et Vita – Művészet és Élet Alapítvány szervezésében jutott el Zentára is. Lőrinczné Thiel Katalin egyetemi tanár tartott tárlatvezetést az egybegyűlteknek. A húsz évvel ezelőtt megalapított és szabadegyetemet is tartó alapítvány illetékesei a közelmúltban ráébredtek arra, hogy nemcsak az előadásaikon keresztül tudnak közelebb jutni hallgatóikhoz, hanem mondandóikat kiállítások révén is prezentálják. A Hamvas kiállítást 2014-ben indították útjára, s akkor még álmukban sem gondoltak arra, hogy a szentendrei Ferenczi Múzeum terveibe kitalált kiállításukat újabbnál újabb helyekre meghívják – ecsetelte Thiel, s elmondta azt is, hogy a kiállításaikat konferenciák, irodalmi estek és vetítések is szokták kísérni. Ars et Vita – Művészet és Élet Alapítvány elnöke beszélt arról is, hogy a Hamvas-kiállítás alapgondolata a labirintus és a karnevál volt, s elsősorban azt szándékozták elérni, hogy a tárlatra jellemző stílus illeszkedjen Hamvas finomságához, lelkületéhez: ahhoz a miliőhöz, amit írásaiban megteremtett.

A tárlatmegnyitón fellépett Mezei Szilárd, zentai improvizatív hegedűművész is.