Nem titok, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy kutyarajongó, több házőrzője is van, és gyakran kap ajándékba kölyökkutyákat. Ő maga is szívesen ajándékoz kutyát, többször teljesítette már gyerekek kérését, akik levélben fordultak hozzá. Az orosz elnök október 7-én ünnepelte születésnapját és ebből az alkalomból Türkmenisztán elnöke egy új kis kölyökkel lepte meg. Garbanguy Berdimukhammedov türkmén elnök viszont olyan szerencsétlenül fogta meg szegény kis jószágot, hogy azóta ezen hüledezik az Internet. Putyin viszont gyorsan a kutyus segítségére sietett és kedvesen a karjaiba vette, még puszit is adott az új házőrzőnek.

Alabai-kutyusok: a közép-ázsiai juhászkutyakölykök (Fotó: russiandog.net)

Alabai-kutyusok: a közép-ázsiai juhászkutyakölykök (Fotó: russiandog.net)

A türkmén elnök elmondása szerint egy alabai fajtájú ebről van szó, ami egy közép-ázsiai juhászkutya. Ez az egyik legősibb kutyafajta, a közép-ázsiai köztársaságok képezik a legfőbb elterjedési területét és azon belül is a türkmén alabai-ok a legjobbak, mert ott van a legtisztább és legegységesebb állomány.

Az is előfordult már viszont, hogy Putyin visszautasított egy kutyát. Tavaly például nem fogadta el a japán kormány ajándékát, egy akitát, amely egy Japánból származó fajta. Igaz, az elnöknek már van egy ilyen akita fajtájú kedvence, sőt azt is Japántól kapta öt évvel ezelőtt.

Általában minden ország vezetőjének van kutyája vagy legalább valamilyen háziállata. Donald Trump amerikai elnök viszont nem hajlandó hódolni eme hagyománynak, egyszerűen képtelen bármilyen háziállatot megtűrni, ezzel igencsak elszomorítva a kutyarajongókat, hiszen hosszú hagyományt szakított meg. Az amerikai elnökök legendásan First Petnek („első kedvencnek”) nevezett kutyája mindig a figyelem középpontjában áll. Trump óta nincs házőrző a Fehér Háznál – viszont saját testőreit vetette be a titkosszolgálatba, mert csak azokban bízik meg.

Putyin bezzeg nem fog kifogyni a kutyákból.

 
https://www.youtube.com/watch?v=B8Cdnu3jTX4