Szerbia a NATO megbízható szövetségese partnere, de nem változtatja meg álláspontját a katonai semlegesség ügyében – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő.

A Belgrádi biztonsági fórumon a miniszterelnök elmondta: Szerbia kiválóan együttműködik a katonai szövetséggel, de kitart eddigi álláspontja mellett. „Szerbia célja az Európai Unióhoz való csatlakozás, márpedig nincs sikeres integráció regionális stabilitás nélkül, és Szerbia éppen ezért mindent megtesz, hogy minél szorosabbra fűzze a kapcsolatokat a térség országaival“ – mondta a kormányfő.

A Moszkvával való viszonnyal kapcsolatban a kormányfő elmondta: az csak szubjektív érzés, hogy Szerbia jobban szorgalmazza ezeket a kapcsolatokat, de a valóság ezzel szemben az, hogy a két ország között nyílt és őszinte a viszony, Oroszország Szerbia partnere és nagy barátja.

A legnagyobb biztonságpolitikai kihívásként Brnabić Koszovó ügyét említette, amelyet Szerbia nagyon „érzelemgazdagon“ él meg, akárcsak a kibertámadások okozta veszélyt, tudatja az N1.