Jövő év végétől az Egyesült Államok már nem lesz az UNESCO tagja. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete leginkább arról ismert, hogy ott döntenek a világörökségi helyszínekről.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki bejelentésében arra hivatkozott, hogy az UNESCO Izrael elleni döntéseket hoz és nem hajtotta végre a kellő reformokat. Az Izrael-ellenesség nyilván arra vonatkozik, hogy idén júliusban a ciszjordániai Hebron felkerült az világörökség listájára, mint palesztin helyszín. Barack Obama előző amerikai elnök sem volt megelégedve a szervezet tevékenységével és 2011-től nem fizette a tagsági díjat, így tiltakozva, hogy az UNESCO felvette tagjai közé a Palesztin Hatóságot. Az USA tehát 2018 után nem teljes jogú tag lesz, hanem úgynevezett megfigyelői státus birtokában vehet részt a szervezet működésében.

Néhány órával később a hivatalos Tel Aviv „bátornak és erkölcsösnek” nevezte  és „abszurd színház”-nak mondta az UNESCO-t. A miniszterelnöki iroda bejelentette, hogy Izrael csatlakozik a távozáshoz.

Az UNESCO alapokmányának egyik mondatát éppen az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetője fogalmazta meg:

„Mivel a háború az emberek agyában fogan, ugyanott kell a béke védelmét is kiépíteni.”

Erről persze a jelenlegi amerikai elnöknek fogalma sincs – de nyilvánvalóan nem is érdekli, hiszen mint többször mondta, és amiben Benjamin Netanyahu barátjával nagyon egyetért, vannak dolgok, amiket csak háborúval lehet „elintézni”.

Az UNESCO 1945-ben alakult meg, célja a nemzetek közötti megértés, a tartós béke megteremtése volt. Mára 195 tagállammal rendelkezik és 10 társult állammal, tehát szinte minden ország a tagja. Fő tevékenységei között szerepel a nevelésügy, társadalomtudomány, természettudomány, kultúra és információs tevékenységek területén nyújtott támogatása és munkássága. Mégis leginkább a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos működése a legfontosabb, hiszen felkerülni a világörökségi listára olyan presztízs, ami nem elhanyagolható egyik ország számára sem.

A párizsi központú szervezet jelenlegi főigazgatója, a bolgár Irina Bokova mély sajnálatát fejezte ki az amerikai döntéssel kapcsolatban és úgy nyilatkozott: Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára. Irina Bokova az Egyesült Államok Izrael-ellenes megjegyzésére reagálva közleményében számba vette az UNESCO egy sor intézkedését, melyet az antiszemitizmus ellen hozott éppen az Egyesült Államokkal közösen.

Az Egyesült Államok 23 világörökségi helyszínnel rendelkezik, ezek többsége természeti örökség, ami azért ritkaság, mert az országok beválasztott világörökségei általában építettek, az Egyesült Államok viszont, történelmoileg kései létrejötte következtében inkább a természeti örökségekben bővelkedik. Köztük van például a világ első nemzeti parkja, az óriásvulkán tetején gejzírekben tobzódó Yellowstone Nemzeti Park.

Szerbia jelenleg 4-5 helyszínnel rendelkezik, az ötödik tulajdonképpen Koszovó területén van (a felvételkor még Szerbia volt) és 11 épített vagy természeti öröksége vár felvételre, Magyarország 8 világörökségi helyszínnel bír és ugyancsak 11 jelöltje van a felvétel kérelmi listán.