„Az Onbox a hagyományos e-mailezést a felhőalapú megosztással ötvözi, ledöntve ezzel a tárhelykorlátokat. Ezentúl nem szükséges folyamatos mentés vagy törlés, de még csak külső, ismeretlen oldalak szolgáltatásait sem kell igénybe venni nagyobb mennyiségű adat küldéséhez, fogadásához. 100%-os biztonságra törekedtünk, miközben a felhasználóknak minden olyan támogatást meg kívántunk adni, amivel egyszerűbbé és könnyedebbé tehetjük mindennapi elektronikus kommunikációjukat” – így mutatta be Szima-Mármarosi Balázs, az Onbox termékmenedzsere a találmányukat.

Az Origóhoz köthető New Wave Media Group Zrt. a tulajdonosa és üzemeltetője a legújabb magyar email szolgáltatónak, vezérigazgatóként Matolcsy Ádám van bejegyezve, aki (nem mellesleg) Matolcsy György Hubának, a Magyar Nemzeti Bank elnökének a fia, és akinek a bútorgyára (szintén nem mellesleg) éppen a múlt hónapban kapott félmilliárd forintos támogatást az Európai unió által pénzelt Versenyképes Közép-Magyarország alaptól. Ádám most a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs hivatal által meghirdetett pályázaton nyerte el a New Wave Media a fejlesztési lehetőséget és a vele járó összeget. Mint ahogy Huba papa minap az országgyűlésben elmagyarázta: „Senkit nem szabad megfosztani attól a lehetőségtől, hogy részt vegyen Magyarország felemelkedésében.” A bankelnök fiát semmiképpen. De térjünk vissza a fura nevű szoftverre!

Az Onbox fenti reklámszövegének első mondata alaptalanul kérkedik valamiféle technológiai újítással, hiszen minden ma ismert, nagy levelezőrendszer alapvetően ilyen, és a „felhőalapú megosztást” nem az Onbox találta ki, hanem a Gmail – 13 évvel ezelőtt.

Hogy az új magyar levelezőrendszer nem-magyar névválasztása mennyire volt szerencsés, majd elválik, bár a citromailhez képest még mindig jobb. Mindenesetre a hasonló nevű horgászati felszerelés sem megy azért ki a divatból.

Regisztráláskor 20 GB tárhelyet kap a felhasználó, de ez az információ kizárólag egyetlen helyen szerepel a Felhasználási feltételekben. Máshol, például a saját fiókon belül, nem áll rendelkezésre ilyen adat.

Kétlépcsős bejelentkezés választható. Ilyenkor mobiltelefonunk is bekapcsolódik a regisztrációba, a szolgáltató pedig még több adatot begyűjthet rólunk.

Be lehet állítani Közösségi mappát és Promóciós mappát, ahova a közösségi oldalakról és a promóciós helyekről érkező leveleink gyűjtődnek. Ez alapból „igen”-re van állítva, úgyhogy ha nem szeretnénk használni, regisztráció után ki kell kapcsolni. Ha bekapcsolva hagyjuk, a Közösségi mappából 14 nap után törlődnek a levelek.

A szövegformázás és a csatolás a már jól megszokott, elvárható módon működik, de nincs itt semmi különös. Szövegbe nem lehet képet beszúrni, ami mostanra más szolgáltatóknál általánosan működik. Automatikus mentés tekintetében nem találtunk információt.

Az Onbox büszkesége az óriásfájl. Egyenként 1 GB méretű lehet egy ilyen óriás és 10 GB lehet összesen. A rendszer automatikusan 5 MB méret fölött kezel valamit óriásfájlként. Egy óriásfájl egy hétig tölthető le és csak összesen tíz alkalommal. És az „összesen”-be a feladás is beleszámít! Utána a fájl törlődik. Ez sem tűnik kedvencjelöltnek, hiszen azért használ az ember emailt és nem a Snapchatet, mert nyilván jó lenne megőrizni, később is hozzáférni a fájlokhoz.

Aki regisztrál, automatikusan részt vehet egy nyereményjátékban. Ez karácsonyig tart és naponta, amikor bejelentkezik valaki választhat három termék közül. A rendszer figyeli, hányszor lépünk be és ha „elégszer választunk egy terméket”, akkor azt megnyerhetjük.

A levelezőrendszert 14 éves kor felett lehet használni, egyelőre magáncéllal, az üzleti verzió következő évtől lesz elérhető.

Feltétlen meg kell jegyezni, hogy a felület nagyon gyanús módon hasonlít a Protonmail felületéhez, amely éppen tavaly lépett ki a Béta verzióból és rendkívül sikeres email szolgáltatónak számít. Bár ott az ingyenes tárhely nem végtelen, de a biztonságra helyezett hangsúly, ami egyedivé teszi a Protonmailt, sokakat vonz. A svájci Protonmailt a CERN kutatói fejlesztették ki és hamar bekerült a világ legjobbjai közé.

A teszteredmények alapján a világ legjobb emailje még mindig a Gmail, de ott van az első tízben folyamatosan a Mail, az Outlook, iCloud, Yahoo, Zoho és (még mindig) az AOL is.

A magyar email-hungarikum egyelőre felhasználókra vár. Könnyen lehet egymás után több címmel regisztrálni, tesztünk során a negyedik regisztrációnál kért némi plusz megerősítést a szándékunkat illetően. Első összegzésként: nem ajánljuk elsődleges email-címnek, de tartaléknak esetleg jól jöhet. Egyedi felhasználónevek még könnyen elérhetők.