Elsősorban a gazdaságot és az infrastruktúrát érintő török befektetésekről tárgyalt a Belgrádba látogató Recep Tayyip Erdogan török elnök Aleksandar Vučić szerb államfővel.

Erdogan utóbb sajtótájékoztatón mondta el: folytatódik a Török Áramlat gázvezeték építése, amelyet Oroszországgal közösen valósítanak meg. Azt is elmondta, Ankara hozzájárul ahhoz is, hogy minél hamarabb megépülhessen a Belgrádot Szarajevóval összekötő autópálya.

Recep Tayyip Erdogant tíz miniszter és mintegy 200 vállalkozó  kísérte a szerb a fővárosba, ahol szerb-török üzleti fórumon vesznek részt. A kétnapos látogatás során 16 együttműködési megállapodást írnak alá, amelyek a kereskedelemre, a vámmentes áruszállításra, az erdészetre és vízgazdálkodásra, a közlekedésre és infrastruktúrára, az oktatásra, valamint az energiaügyre vonatkoznak, valamint szerb-török üzleti fórumot tartanak.

A szerb államfő arról beszélt, hogy tiszteli és támogatja a török kormányt, Szerbiában nincsenek Fethullah Gülen mozgalmával kapcsolatba hozható kezdeményezések, és Szerbia soha nem venne részt semmiben, ami veszélyeztetné Törökországot.

Erdogan látogatását óriási biztonsági intézkedések előzték meg, a török elnököt 50 saját testőre és 3000 szerb rendőr védi kétnapos szerbiai útja során.

Mindez azonban smafu ahhoz képest, hogy  Ivica Dačić szerb külügyminiszter az Erdogan tiszteletére rendezett vacsorán dalra fakadt és törökül énekelt a vendégeknek, amivel kivívta a török és a szerb államfő elismerését.

Produkciója itt tekinthető meg:

#Erdoğan #Serbia #Turkey pic.twitter.com/mWx8Z13rcB