Egyelőre nem lesz független állam Katalónia: ugyanis Carles Puigdemont elnök a katalán parlament kedd esti ülésén nem hirdette ki Katalónia azonnali függetlenségét.

Az elnök a bejelentett időponthoz képest egy órával később mondta el beszédét, amelyben kiemelte: Katalónia a népszavazással megszerezte a jogot, hogy függetlenné váljon, s azt is leszögezte: szándékában áll az emberek álláspontját érvényesíteni – előtte azonban párbeszédet kezdeményez Madriddal és közvetítésre kéri fel az Európai Uniót. Az elnök kiemelte, hogy a függetlenséget lépésről lépésre akarják elérni.

Puigdemont azt mondta, Katalónia ügye nem Spanyolország belügye, európai ügy is lett. Emlékeztetett, hogy jelenleg nagy feszültség tapasztalható és kiemelte, hogy igyekezni kell ezt a feszültséget csillapítani, nem szabad az indulatokat szítani.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a spanyol rendőrség erőszakot alkalmazott a népszavazás napján, s elmondta, hogy a spanyol kormány a rendőrök fellépésével pánikot, félelmet akart kelteni, annak érdekében, hogy a megfélemlített polgárok maradjanak otthon, ne menjenek voksolni, de több mint kétmillió szavazó így is leadta voksát.

KIemelte: az önállósulást Katalónia fokozatosan, lépésről lépésre, párbeszéd révén akarja elérni.

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követték figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

A spanyol kormány a nap folyamán figyelmeztette a katalán elnököt: ne tegyen olyan lépést, amely visszafordíthatatlan következményekkel jár, „ne lépjen olyan ösvényre, amelyről nincs visszaút”, ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.

Az Európai Bizottság ugyancsak kedden napközben ismét párbeszédet sürgetett, szóvivője pedig megismételte: az EU jogszerűtlennek tartja a nemrégiben rendezett függetlenségi népszavazást, a kérdést pedig Spanyolország belügyének.
Óva intett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is a függetlenség kikiáltásától, mondván, hogy a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet a szembenálló felek között.

Tusk arra kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy találjanak erőszakmentes megoldást a helyzet rendezésére, mivel „az érvek ereje mindig jobb, mint az erő érve”.