Egyedülálló döntést hozott az ENSZ, amellyel lényegében ellehetetlenítette négy teherhajó életét. Az Észak-Koreával szembeni korábbi szankciók szénre, halászati termékekre és vasércre terjedtek ki. A néhány héttel korábbi büntetés azért szigorodott, mert Kim Dzsongun rezsimje két rakétát is átlőtt Japán felett, majd végrehajtotta a hatodik, eddigi legnagyobb atomkísérletét. Szeptemberben a szankciókat kiterjesztették a textilipari termékekre, vendégmunkásokra és a kőolajra. A négy hajó halászati termékeket, vasércet és szenet szállított.

A Petrel 8

A Petrel 8

Hugh Griffith, az ENSZ büntetőintézkedéseket felügyelő szakértői bizottságának koordinátora tegnap jelentette be a legújabb döntést, amely október 5-től hatályos. Elmondta, hogy nem hajózási tilalomról van szó, hanem kimondottan kikötési tilalomról. A hajók nevét ugyan nem említette, de más forrásokból lehet tudni, melyik négy teherhajó fog ezentúl kikötés nélkül bolyongani a világ óceánjain. Észak-Korea nyilván fittyet hány a döntésre és beengedi a hajókat, de kérdés, hogy a világ melyik másik kikötői kockáztatnának súlyos büntetéseket.

A Petrel 8 nevű, ún. bulk carrier (ömlesztett teher) típusú hajó mindössze hatéves, 2011-ben épült és a Comore-szigetek zászlaja alatt hajózik. Jelenleg Kínánál, a Sárga-tengeren tartózkodik. Ennek a hajótípusnak a sajátossága, hogy kimondottan ömlesztett, homogén áruk szállítására épülnek, mint a szén vagy gabona. Ezeknek a típusú hajóknak a legnagyobb gyártója egyébként Dél-Korea.

Egy kis karib-tengeri szigetállam, Saint Kittes és Nevis zászlaja alatt hajózott az ugyancsak bulk carrier típusú Hao Fan 6 (nyitóképünkön) nevű hajó, amely 2009 óta szeli a habokat. Jelenleg Észak-Kínánál jár.

 

A Tong San 2

A Tong San 2

A Tong San 2 nevű, Észak-Korea által tulajdonolt teherszállító 1996-os gyártású. Legutóbb Vlagyivosztok közelében észlelték.

A negyedik, Jie Shun nevű hajó már mondhatni, most is szellemhajó státusban van, ugyanis a hivatalos nemzetközi hajóforgalmat ellenőrző és felügyelő társaságok nem aktívként tartják nyilván. A Jie Shun kambodzsai zászló alatt hajózott és tavaly augusztusban kapták el az egyiptomi hatóságok fegyvercsempészetért.

A hajók mind Észak-Korea tulajdonában vannak, a tengerhajózásban nem tiltott eljárás, hogy egy bizonyos ország hajója idegen lobogó alatt hajózzon, így csökkentve a költségeket vagy elkerülve a kellemetlenségeket, esetleg kikerülje a nyomozgatást.

 

Észak-Koreának nem ezek az első megbüntetett hajói: tavaly 22 vízijárműjük került tiltólistára.

A Jie Shun

A Jie Shun