A magyar Országgyűlés hétfői ülésnapján Szávay István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője (képünkön) azt firtatta, hogy a kormány tervezi-e a külhoni gazdasági támogatásokat a magyar nyelvhasználathoz kötni. Mint a politikus elmondta, a magyar megmaradás és a szülőföldön való maradás szempontjából fontos kezdeményezésről van szó, de a magyar nyelvhasználat erősítése és támogatása ügyében a kormány nem kellő körültekintéssel járt el. Szávay javasolta, hogy a pályázatoknál a feltételek között, de legalábbis előnyként szerepeljen a magyar nyelvű feliratok használata a boltokban, a telephelyeken, a nyertes cégek alkalmazottainál a kétnyelvűség. Javasolta a termékeken magyar nyelvű feliratok elhelyezését is.
Magyar Levente államtitkár válaszában arról beszélt, hogy hetven éve nem látott intenzitású magyar jelenlét kezd kibontakozni a magyar kormány támogatásával. Mint mondta, nemcsak elvárás a magyar nyelvismeret, de Szerbiában a magyar állampolgárság is objektív feltétel. Szólt a megvalósult eredményekről is, és emlékeztetett: Vajdaságban pénteken harmincmilliárdos beruházást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági miniszter. Fontosnak nevezte, hogy a magyar nyelv minél markánsabban megjelenjen, és a munkavállalók részére előírták a magyar nyelv használatát, legalábbis többségében ilyen munkavállalókat kell alkalmazni.

A kérdést és a választ teljes egészében az alább következő átiratban olvashatja el, illetve a következő linken tekintheti meg

Szávay István képviselői kérdése:

Tisztelt államtitkár úr!

A külhoni magyarság ügyével kapcsolatban mindig felelősen gondolkodó, és Magyarország kormányzására felkészült pártként, bizonyos kétségeink és aggályaink megfogalmazása mellett, de kezdettől fogva támogattuk és üdvözöltük a külhoni gazdaságfejlesztési terveket. Egyetértve a kormány álláspontjával magunk is úgy látjuk, hogy a magyar megmaradás és a szülőföldön való boldogulás szempontjából fontos és hasznos kezdeményezésről van szó. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet egy olyan kérdésre, amely kapcsán úgy vélem, hogy a kormány messze nem a kellő alapossággal járt el, ez pedig a magyar nyelvhasználat erősítése, a magyar nyelvhasználat támogatása. Magam számos alkalommal kritizáltam azt, hogy a külhonban is eredményesen működő magyar cégek, mint például a CBA, a Mol, vagy az OTP sokszor nem tartják fontosnak a magyar feliratok használatát és a magyar munkaerő alkalmazását, noha a magyar vásárlók pénzére persze számítanak. A gazdaságfejlesztési programok úgy gondolom, hogy szintén kiváló lehetőséget nyújtanának a magyar nyelvhasználat támogatására és erősítésére, amely lehetőséget szerintem jelenleg nem kellően használ ki a kormány. Szeretnék tehát államtitkár úr felé néhány ilyen javaslattal élni. A pályázati feltételek között nem szerepel még csak előnyként sem az, hogy a támogatott külhoni vállalkozások magyar nyelvű feliratokat is használjanak üzleteikben, boltjaikban, különféle mezőgazdasági, ipari, vagy kereskedelmi telepeiken. Nem esik kellő figyelem a nyertes cégek, vállalkozások alkalmazottainak kétnyelvűségére sem, azaz arra, hogy a nyertes pályázóknál minimum előny, de inkább feltétel legyen a munkavállalók számára a magyar nyelv ismerete is. Végezetül, ha a támogatott pályázó valamilyen terméket gyárt, elő lehetne írni számára, hogy az általa előállított áruk csomagolása magyar nyelvű feliratokat, tájékoztatókat is tartalmazzon. Ezek megfontolását szeretném tehát javasolni a kormány számára. Kérdezem államtitkár úrtól, hogy tervezi-e a kormány a külhoni gazdaságfejlesztési támogatásokat valamilyen módon a magyar nyelvhasználat erősítéséhez kötni. Kiváncsian várom válaszát, köszönöm elnök úr!

 

Magyar Levente államtitkár válasza:

Tisztelt képviselő úr, tisztelt ház! Köszönöm szépen a kérdést, ez egy olyan ügy, amiről azt gondolom, nem lehet eleget beszélni, hiszen egy 70 év óta nem látott intenzitású magyar gazdasági jelenlét kezd kibontakozni a határon túli magyar területeken a kormány támogatásával, és ehhez minden helyi szereplő támogatására szükségünk van. Legalábbis olyan ez a támogatás, hiszen egy olyan nemzeti ügyről van szó, ami, azt gondolom, nem helyénvaló, hogy ha pártpolitikai csatározások tárgyává válik, ahogy ezt eddig szerencsésen sikerült is elkerülni. Tisztelt képviselő úr, mi ismerjük az ön személyes elkötelezettségét a határon túli magyarok ügye iránt. Rendkívül sajnálatos, hogy a pártjában ezzel nincsen mindenki így, hiszen olyan kijelentések hangozhatnak el, ahogyan erre éppen már történt ma utalás, mint a szolnoki elnökük szavai, aki arról beszél, hogy a magyarság nagyobb része, a határon túl az észak-amerikai indiánokhoz hasonlóan megvehető egy marék üveggyönggyel. Ez a marék üveggyöngy a kettős állampolgárság volt. Azt gondolom, hogy ezek méltatlan szavak. Ahogyan azok is, hogy „kezdem azt hinni, bármennyire is keserű ezt kimondani, nem érdemelték meg a kettős állampolgárságot”. De tudnánk arra is utalni, tisztelt képviselő úr, hogy Vona Gábor pártelnök tavaly decemberben nem vett részt a MÁÉRT-értekezleten, úgy, hogy a baloldali pártok vezetői maradéktalanul ott ültek, és nem szavazta meg a kettős állampolgárságot. Azt gondolom, hogy ezek szimbolikus gesztusok, és ez sajnos hitelteleníti a Jobbik bármilyen hozzászólását határon túli magyar kérdésekben. De ami a kérdés érdemét illeti, tisztelt képviselő úr, nem csak, hogy elvárás a magyar nyelvismeret, de például Szerbiában, ahol a legelőrehaladottabb Vajdaság területén a program, ott egyenesen a magyar állampolgárság is objektív feltétele a pályázásnak. Hála istennek most már nem csak tervekről és egy kezdeményezésről beszélhetünk, ahogyan ön azt említette, hanem megvalósult eredményekről, hiszen éppen pénteken, október 6-án jelentett be Szíjjártó Péter mintegy 30 milliárdnyi magyar nagyberuházást a Vajdaság területén. Én fontosnak tartom azt, hogy a magyar nyelv minél markánsabban megjelenjen ezen beruházásokban, a munkavállalók részére elő van írva a magyar nyelv használata, legalábbis többségében ilyen munkavállalókat kell alkalmazni. Tehát mi mindent megteszünk a jogi keretek között, hogy ezt a közös célunkat érvényesítsük. Köszönöm szépen még egyszer a felvetést, köszönöm elnök úr a türelmet!