A belgrádi Köztársaság téren tartotta meg fővárosi kampányindító nagygyűlését a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma. Elsősorban a szabad, fair választások feltételinek megteremtését követelték, egyben jelezték: október 20-án lesz a következő utcai megmozdulásuk.

Saša Janković, Vuk Jeremićtyel egyeztetve öt pontban fogalmazta meg az ellenzék követelését, amelyek közül első helyen az áll, hogy az ellenzéki pártok meghatalmazott személyei részére biztosítsanak betekintést a rendezett és átlátható választói névjegyzékbe. A követelések között szerepel az is, hogy azon személyek, akiknek a bejelentett tartózkodási helyének bejelentésétől nem múlt el legalább hat hónap, azok ne szavazhassanak a fővárosi választásokon. Ezt annak kapcsán fogalmazták meg, hogy a napokban a Szabad Polgárok Mozgalma közölte, az elmúlt egy-két hónapban 15 ezerrel nőtt Belgrád központi községeiben a lakosok száma.

A követelések között szerepel az is, hogy a városi választási bizottságban egyetlen pártnak vagy koalíciónak sem lehet abszolút többsége. Emellett, követelik a hatalom és ellenzék részarányos részvételét a médiumokban és a választások előtti két hétben a köztisztséget viselők szereplésének kizárását a hírműsorokból.

Sergej Trifunović színész arról beszélt, hogy ez csak az első az ellenzéki tüntetéssorozatban, a következő összejövetelre október 20-án kerül majd sor.

„Nem ellenzék vagyunk, hanem hatalom, mert a hatalom az, ahol az értelem, az igazság és a demokrácia található. Ők az ellenzék” – mondta.

A felszólalók, Aida Ćorović emberi jogi aktivista, Janko Baljak rendező, Gojko Tešić író és Filip Vukša aktivista a haladók vezette hatalmat bírálták és az ellenzéki együttműködést sürgették.

A résztvevők Szerbia nemzeti lobogóját, a Szabad Polgárok Mozgalmának zászlaját és egy transzparenst tartottak, amelyen ez állt: A választási csalás ellen. Ez volt egyébként a tüntetés mottója is. A megmozdulás támogatói a Demokrata Párt, Vuk Jeremić Néppártjának kezdeményező bizottsága, az Elég Volt Mozgalom, a Ne da(vi)mo Beograd, a Szerbiai Baloldal és a Beli-Samo jako polgári mozgalom voltak.

A rendezvényen egyetlen pártvezető se szólalt fel, aminek okairól Saša Janković azt mondta, az összejövetel célja a szabályos és szabad választásokért való harc megkezdése volt, ez pedig a polgárok joga.

„A polgárok számára fontos, hogy a szavazatikkal ne éljenek vissza, hogy fair és szabad média működjön, hogy a névjegyzék rendezett legyen és ne a hatalom válassza meg saját magát” – mondta.