Bárki utazhat a mai napon Budapest legrégebbi villamosain. A különleges járműveket azért veszi elő a naftalinból a közlekedési vállalat, mert így ünneplik a 130. évfordulót. A fővárosban 1887. októberében adta meg az engedélyt az első villamosvonalhoz Baross Gábor, a „vasminiszter”, és a járat novemberben már el is indult. Igaz, csak egy kilométernyi szakaszon járt, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között, de az is nagy siker volt és hamarosan tovább is épült. Az első vonalon két kocsi közlekedett, legfeljebb 10 km/h sebességgel és egy pótkocsi is rendelkezésre állt a kocsiszínben, amit a Nyugati pályaudvar elé építettek fel. Werner Siemens találmányát hamar megszerették az utasok és egy évtizeden belül a villamos át is vette a lóvasút szerepét.

Az 1897. szeptember 7-én beindított szabadkai villamosforgalom utódszerelvénye az 1960-as évekből – a Palicsra járó fürdőzők kedvenc nyitott kocsijával

Az 1897. szeptember 7-én beindított szabadkai villamosforgalom utódszerelvénye az 1960-as évekből – a Palicsra járó fürdőzők kedvenc nyitott kocsijával

1895-től Pozsonyban is lehetett villamosozni, Miskolc 1897-ben kapott villamost, Szabadka mindössze két hónappal maradt le, Újvidéken pedig 1911-ben avatták fel az első vonalat.

A villamosok ünnepi felvonulása a Bécsi úti végállomástól indul és a budai szakaszon a Szépilona kocsiszínig tart. A Szépilona építése még a lóvasút idejére nyúlik vissza, a nyílt napon meg lehet ismerkedni a kocsiszín történetével is. A nosztalgiajáratokon általában külön díjszabás van, de most az általános bérlettel és jeggyel lehet rajtuk utazni. Délutántól több időpontban Dallamos villamos indul a körúti 4-es vonalán 16 előadóval.

Mint ahogy a vasba öntött intérsől látszik, köpködni tilos volt akkor is. (Ma már szinte csak a villamosra vonatkozik…)