Egészen a választásokig tart majd a licitálás, milyen mértékű bér- és nyugdíjemelés várható, de, hogy valójában mekkora korrekció történik, ez csak a választások előtt derül majd ki, hiszen a szavazóknak adni kell valamit – ez Biljana Stepanović a Nova ekonomija című magazin szerkesztőjének véleménye.

Ana Brnabić kormányfő kijelentette, hogy a Nemzetközi Valuaalappal még folynak az egyeztetések arról, milyen arányú lehet a közszférában a béremelés és a nyugdíjak növelése. A Blic, kormány közeli forrásokra hivatkozva azt írta, az egészségügy, az oktatás, a hadsereg és a rendőrség esetében 10 százalékos bérnövelés várható.

„A kormányfő azt mondta, október 14-én jelenti majd be, mekkora lesz az elemés. Tekintve, hogy Vujović miniszter az IMF-fel október 10-13-ig vesz részt egyeztetésen, valószínűleg telefonon közli majd a kormányfővel. A növelés akkora lesz, amekkorát az IMF engedélyez. A Költségvetési Tanács az értelem hangja ebben az országban, ők közölték, hogy reálisan mekkora lehet ez a korrekció, a politikusok pedig rájuk licitálnak, 10 százalékos emelést ígérve. Ráadásul 2015 óta folyamatosan ezt teszik” – mondta. Szerinte, ha 10 százalékos bér-és nyugdíjemelés lesz, az azt jelenti, hogy a politikai érdekek kerekedtek felül a gazdasági realitáson.

Stepanović szerint a választások előtt adni kell valamit a szavazóknak, ezért is hallgatjuk most a minden idők legnagyobb bér- és nyugdíjemeléséről szóló meséket, ami ráadásul nem is igaz. Számos fontos lépést nem tettek meg, a közvállalatok, intézmények érintetlenek.  Kiemelte, az, hogy mindenki a növelés mértékével foglalkozik, valójában szegénységünk bizonyítéka, hisz egy 30 ezer dináros bér esetében az ötszázalékos növelés is csak 1500 dinár, ami nem sok mindenre elég.

Szerinte első körben a pedagógusok és az orvosok bérét kellene növelni, hiszen orvosaink elmennek illetve nem lesz aki a gyerekeket oktassa, ha a pedagógusok az egzisztenciájukért küzdenek.

Az ország pénzügyi konszolidációját is bírálja a szerkesztő. Mint mondja, ő is megteheti, hogy csökkenti a nyugdíjakat, befagyasztja a közszféra béreit és elrendeli a közvállalatoknak, hogy többet fizessenek a költségvetésbe, de ez nem megoldás. Ehelyett a gazdasági növekedést kellene serkenteni, a magánszektornak ösztönzést nyújtani. Az, amit a kormány végrehajtott nem több mint egy gyors tűzoltás.