Nyugodtan mondhatjuk, megmosolyogtató az, ami Zentán a helyi közösségi választásokkal kapcsolatban történik. Attól függetlenül, hogy szinte mindenki tudja, a helyi közösségi tanács az egy sóhivatal, s olyan helyi közösség is akad, amelyik évente mindössze egyszer ülésezik, de akkor sem sikerül egyetlen egy olyan ötlettel előállnia, amely a helyi közösségben élő polgárok javát szolgálta volna.

Azonban Zentán 2017-ben igen nagy tétje van annak, ki nyeri meg a helyi közösségi választásokat. Legalábbis így gondolják a pártok. Elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) és a Szerb Haladó Pártnak (SNS) van veszíteni valója, ugyanis a köztársasági elnökválasztáson a hatalmat alkotó koalíció közös jelöltje, Aleksandar Vučić Zentán kevesebb szavazatot kapott, mint a korábbi ombudsman, Saša Janković. Éppen ezért, most elsősorban a haladóknak kell kiküszöbölniük a csorbát, amit Belgrádból, de Nagykikindáról is, Nikola Lukač, az Észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője is árgus szemekkel figyel majd, s amennyiben nem sikerült a SNS-nek nyernie, úgy bizonyára lesz néhány változás a párt helyi vezetőségében.

A haladók listáján a Centar-Tópart helyi közösségben többek között a kézilabdaedző Balla Kolos, a szakács Balog Goran, a vállalkozó Rózsa József, a tűzoltó-mentős Baranyi Nándor és a munkás Prisztál Ferenc szerepel. A Tiszapart-Alvég helyi közösségben a birkózó világbajnok, Nemes Viktor ikertestvére, Nemes Máté van a listán, s rajta kívül még itt találjuk Véber Zitát, aki sok-sok képviselő testületi ülés és alapszabályzat módosítás után fogorvos létére a gyógyszertár igazgatója lehetett.

A szórólapon a magyar szöveg úgy kezdődik, hogy: Felhívjuk önöket… éppen csak az maradt le, hogy ezt telefonon teszik majd meg, vagy majd valamilyen másik telekommunikációs készülék segítségével.

Ígéretekből nincs hiány, jobb közvilágítást ígérnek, valamint azt, hogy megoldják a fűtés kérdését, lesz gyalog- és kerékpárút a sportcsarnokig… Ezt könnyen ígérhetik, hiszen ez egyik sem a helyi közösség tanácsának a hatáskörébe tartozik, úgyhogy ez eddig nagyon rendben van, ezekkel az ígéretekkel megbukni biztosan nem fognak.

A szórólap végén ők maguk is elismerik a hülyeséget, amikor azt írják: Természetesen, a helyi közösségek hatáskörébe tartozó mindennapi kérdésekben is rendelkezésre fogunk állni a polgároknak. Ó, köszi, végre valaki megígéri, hogy majd végezni fogja a dolgát. Ritkán olvasni ilyen ígéretet Zentán, éppen ezért azonnal két képernyőmásolatot is csináltunk erről a szórólapról.

No, de nézzük, mit üzen a vajdasági magyarság magát fő érdekképviselőjének nevező VMSZ! Először is azt, hogy aki valamelyik intézményben igazgató, annak kutya kötelessége indulni valamelyik listán.

Vasas Mihály a kórház, Surján Gusztáv az egészségház, Laskovity Kornél az idegenforgalmi szervezet, Nagy Abonyi Zoltán az egészségügyi középiskola, Tóth Kornél a közgazdasági középiskola, Kopasz Ildikó, az óvoda, Tandari Ferenc pedig a Thurzó Lajos Általános Iskola igazgatója. Ők valamennyien bizonyára önként és dalolva jelentkeztek, hogy ezen a roppant fontos, jelentős és óriási súllyal bíró helyi közösségi választáson megmérettetnék magukat. Hozzájuk természetesen csatlakozott a három tanácsos, Varga Viktor, Lőrinc Csongor és Kosiczky András is, mivel bizonyára ők is átérezték, hogy itt most a nagyágyúkra is szükség van, mert a politikai lét a tét.

De ha alaposabban megnézzük a Tiszapart-Alvég és a Kertek helyi közösségi VMSZ-listát, akkor láthatunk még egy üzenetet a zentai polgárok felé. Az pedig nem más, minthogy aki jól akar élni, annak valamelyik állami intézményben kell dolgoznia, vagyis, legjobb, ha az adófizetők pénzét kapja meg havonta a számlájára.

A felsoroltak közül mindenki a szerb államtól kapja a fizetését, vagyis az adóból befolyt összegből fedezik a fizetését. Hozzájuk csatlakozik még Gyertyás Mónika (óvónő), Bognár Zsolt (tanár) és Gordán Kolos (tanító), Herédi Krisztián (az önkormányzat dolgozója), Szabó Palóc Géza (az önkormányzat sofőrje). Hogy nekünk még viccesebb, a VMSZ szempontjából pedig még kínosabb legyen ez a szavazás, talán nem árt megemlíteni, hogy Kopasz Ildikó, Kosiczky András, Herédi Krisztián korábban a G17 pártban tevékenykedtek, Tóth Kornél pedig a Demokrata Pártban eltöltött idő után egyszer csak azon kapta magát, hogy szívéhez sokkal, de sokkal közelebb áll a VMSZ programja, így azonnal jelentkezett is a pártba, ahol igaz barátokra is talált.

Azért a szórólapról idézést a VMSZ sem úszhatja meg. „Szavazzunk a csapatunkra, aki felvállalja, hogy önökkel, az Önök ötleteivel egy élhetőbb helyi közösséget épít!” – hát hogy a ló rúgja már meg ezt a pártot, amelyben hemzsegnek a magyar nyelvet tanítók, de még mindig nem sikerült eljutni arra a szintre, hogy ilyenkor az aki helyett az amely-et kell használni, és azt sem, hogy egy fél mondaton belül két Önök az olyan durva szóismétlés, amiért általános iskola negyedik osztályában kettest adnak a fogalmazásra?!

Na de ennél is van jobb: … a lakosság biztonságának javítása és a valós problémák kezelése! – ó, hát köszi, hogy a VMSZ az elmúlt másfél évtizedben a valótlan problémákkal foglalkozott. Jó, mindjárt befejezem, de még egy utolsót: A közösségi és a nemzeti érdekek mentén szövetkezünk! – öcsém, és ezt így leírták, miközben Zentán, Magyarkanizsán és Szabadkán a Szerb Haladó Párt a koalíciós partnerük.

Az ellenzék, ahogy már írtuk is, összefogott, így közös listát indítanak, amelyen a Magyar Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, a Demokrata Párt, a Magyar Polgári Szövetség és a Polgári Kezdeményezés Zentáért szervezet jelöltjei vannak, plusz a független jelöltek.

Hogy ez most mit jelent, ezt tőlük tessék megkérdezni, mint ahogy azt is, hogy Kaszás Vilmosnál az operatőr úszóedző, az mi fán terem. Nagy összegben fogadnék rá, hogy ez operatív úszóedző akart lenni…

Az ilyen apró, megmosolyogtató dolgokat leszámítva a listán főként hétköznapi emberek kaptak helyet, akiknek pont az az előnyük, hogy róluk sokan elhiszik, hogy a közösségért szeretnének cselekedni, míg a VMSZ listán található megélhetési politikusokról és a munkahelyük megtartására számító párttagokról ugyanez még a legnagyobb jóindulattal sem feltételezhető.

Surányi Zsolt