Rendőri erőszak pecsételte meg vasárnap Katalóniában a függetlenségi népszavazást: a spanyol központi kormányzat ugyan hetek óta igyekszik minden lehető módon megelőzni a voksolás megtartását, ennek ellenére a brutális bántalmazásokról, vérző fejű idős asszonyokról tanúskodó képsorok mindenkit megleptek.

Pedig valamilyen fellépésre lehetett számítani, hiszen azt követően, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazást, annak megakadályozására a spanyol belügyminisztérium tízezer rendfenntartót vezényelt át az ország más részeiről Katalóniába.

A rohamrendőrök nem sokkal a szavazás megkezdését jelző 9 óra előtt jelentek meg több katalán városban a voksolásra kijelölt iskoláknál, illetve más szavazóhelyeknél, azzal a céllal, hogy távozásra bírják a voksolni akarókat. Távozásra szólították az egybegyűlteket, de a felszólítás hasztalan maradt, így sok helyen erőszakkal próbálták meg elvinni az embereket, volt, ahol gumigolyóval lőttek a tömegbe, másutt lökdösték, földre nyomták az embereket.

A komolyabb összecsapások Barcelona belvárosában történtek, miután a rendőrök pajzsaikkal igyekeztek kiszorítani az embereket egy iskola elől. A tömeg többször is nekifeszült a rendőri sorfalnak, majd feltartott kézzel skandálta: „Az utca mindig a miénk marad“.

A tiltakozó akció a környező utcákra is kiterjedt, a rohamrendőrök felé forgalomterelő korlátokat dobáltak, akik gumibotozással és gumilövedékkel válaszoltak.

Erőszakos események nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem máshol például Tarragonában és Lleidában is.

A spanyol sajtóban sorra jelennek meg a vérző fejű emberekről készült fényképek.

Számtalan felvétel jelent meg a közösségi oldalakon, amelyek szerint a spanyol csendőrök és rendőrök földön vagy lépcsőn ülő, békés tiltakozókat is bántalmaztak.

A spanyol belügyminisztérium pedig arról tett közzé felvételt, hogy egy húsz főből álló csoport kővel dobálta a csendőröket Tarragonában.

A katalán kormány szerint 465 sérültje van az összecsapásoknak, nekik azt javasolták, hogy mindenképpen tegyenek feljelentést. A spanyol belügyminisztérium arról számolt be, hogy kilenc spanyol rendőr és két csendőr is megsérült az összecsapásokban.

A spanyol kormány arányosnak ítélte a hatóságok fellépését, és a történtekért a katalán kormányt tartja felelősnek.

A központi kormányzat szerint nem is volt népszavazás, sem semmi, ami annak lenne nevezhető.
A katalán kormány szóvivője szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.

A politikus közölte: a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni a nap folyamán.

A katalán kormány eredetileg 2315 helyszínen, 6249 szavazókörben ígérte a népszavazás megrendezését, míg a spanyol belügyminisztérium szombaton azt közölte, a legtöbb szavazóhelyiséget előre lezárták a hatóságok.

Miután a spanyol hatóságok a hétvégén kiiktatták a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét is, vasárnap reggel, egy órával a voksolás megkezdése előtt a katalán kormány bejelentette: bárki, aki szerepel a választójogi névjegyzékben, bármelyik nyitva lévő szavazóhelyiségben leadhatja szavazatát a nap folyamán. Elfogadják az otthon nyomtatott, hivatalos formátumú szavazólapokat és a boríték nélküli voksokat is.