A magyar kormány eddig is és ezentúl is támogatja az újvidéki Európa Kollégiumot, és ha kell, segít az intézmény bővítésében is – hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap a vajdasági városban, ahol a kollégium elsőéveseinek fogadásán vett részt.

A magyar szakkollégiumba harmadik alkalommal költözhettek be elsőévesek, az intézményt 2015-ben nyitották meg. A vasárnapi ünnepi rendezvényen elhangzott, évről évre egyre több diák jelentkezik az Európa Kollégiumba, és most már szinte elérte teljes befogadóképességét, és 400 diák számára biztosítanak lakhatást.
Szilágyi Péter kiemelte: a magyar szakkollégiumok nyitása a Kárpát-medence többi részén is kezd megvalósulni. Pozsonyban az újvidékihez hasonló szakkollégium nyílt, a Felvidéken megnyílt az Esterházy Akadémia, és Temesváron is hamarosan elindul egy ilyen intézmény – tette hozzá a helyettes államtitkár. Mindenhol az a cél, hogy a magyar fiatalok magyar közösségben legyenek, tudják magukat képezni, magyar tudást szerezzenek, és ezt a tudást a szülőföldjükön adják tovább – húzta alá a politikus, tudatja az MTI.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Kollégiumban olyan szakmai élet folyik, amely túlmutat az egyetemi oktatáson, olyan kapcsolati tőkét és emberi kapcsolatokat jelent, amely a remények szerint segíti a fiatalok tanulmányait, és ezeket a kapcsolatokat egész életük során hasznosíthatják – tette hozzá.
Az Európa Kollégium ötlete 2005-ben született meg, 2008-ban helyezték el az intézmény alapkövét, majd vajdasági tartományi és anyaországi forrásokból kezdték el az építkezést, és 2015-ben fejezték be a munkálatokat. Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken korábban szétszórva éltek a magyar egyetemisták, ez a kollégium egy fedél alá gyűjti őket, hogy ne más nyelvi környezetben kelljen élniük.
A kollégium célja elősegíteni a vajdasági magyar fiatalok szülőföldön maradását és boldogulását.