Emmanuel Macron, Franciaország elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint 2025-ig az Európai Uniónak ki kell tárnia kapuit a nyugat-balkáni új tagállamok előtt. Ez annak a belső elemzésnek a következtetése, amelyet Juncker terjesztett a nem hivatalos  EU-csúcs résztvevői elé Tallinnban.

„Ha nagyobb stabilitást akarunk a szomszédságban, akkor meggyőzően fenn kell tartanunk annak a lehetőségét, hogy a Nyugat-Balkán államai az unió tagjává váljanak“ – olvasható Juncker anyagában, amely azt is kiemeli: Macron is, Juncker is egyetért abban, hogy 2025-ig az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánra is ki kell terjednie.

Juncker és Macron úgy látja, az EU-nak abban a pillanatban késznek kell lenni a balkáni államok fogadására, amint azok teljes egészében tiszteletben tartják az EU jogi normáit és a demokráciával kapcsolatos elvárásokat.

Juncker azt magyarázta el, milyen hasonlóságok vannak a saját álláspontjai és Macronnak az EU reformjával kapcsolatban a héten közzétett véleménye között.