Dragan Vasiljkovićot, ismertebb nevén Dragan kapitányt 15 év börtönbüntetásre ítélte a spliti bíróság horvát katonák és civilek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt, tudatja a B92.

Vasiljkovićot a bíróság a vádirat két pontjában találta bűnösnek: a knini erődben megkínzott foglyok és a glinai rendőrállomás elleni támadás ügyében minősült vétkesnek.

A vádlott a múlt héten a bíróságon, az utolsó szó jogán kijelentette: a vádiratban részletezett bűncselekményeket nem követte el, mi több, azok meg sem történtek. A vádlott az egész bírósági eljárást „elvakult fasiszta üldöztetésnek“ minősítette. Védői azt állították: Vasiljkovićnak a spliti bíróság nem biztosított részrehajlásmentes és tisztességes tárgyalást, mi több, szerb nemzetiségűként más elbírálás alá esett, mint mások.

Az ügyészség ezzel szemben azt állította: az eljárás során több tíz tanút hallgattak meg, sikerült minden vádpontot igazolni, tehát bebizonyosodott, hogy Vasiljković az önjelölt Krajinai Szerb Autonóm Körzet félkatonai alakulatainak keretében 1991-ben háborús bűncselekményeket követett el a knini börtönben, s ugyanezt tette 1993-ban a Benkovac melletti Bruškában is, ahol horvát katonákat és rendőröket kínozott, illetve gyilkolt meg.