A múlt hónapban 46 ember betegedett meg Vajdaságban szamárköhögésben. Ez 60 százalékkal több, mint tavaly, az év azonos időszakában, illetve 70 százalékkal több, mint az azt megelőző hónapban. Az adatok akkor igazán jelentősek, ha figyelembe vesszük, hogy 2015-ben egész Szerbia területén alig 88-an szenvedtek ettől a betegségtől, közülük azonban 62 Vajdaság területén betegedett meg.

Gordana Vilotijević gyermektüdőgyógyász a Blic számára elmondta: a szamárköhögés évek óta jelen van, sikeresen lehet gyógyítani, de a kisgyermekek, csecsemők számára ez nagyon súlyos betegség.

„A megbetegedés nagyon súlyos köhögéssel párosul, amely akár hányást is előidézhet, a legsúlyosabb esetek az egy-két éves kisgyermekek körében a leggyakoribbak“ – mondja a szakember.

A szamárköhögés (lat. Pertussis) súlyosan fertőző bakteriális betegség. Kezdetben a tünetei megegyeznek az orrfolyással, lázzal és enyhe köhögéssel járó megfázáséval . Ezt később hetekig tartó súlyos köhögési rohamok követik. A köhögési rohamokat követően, a szamárbőgésre emlékeztető magas hang vagy a zihálás általában belégzéskor fordul elő. A köhögés 10 hétig vagy még tovább is eltarthat, ezért nevezik a betegséget bizonyos kultúrkörökben „100 napos köhögésnek” is. A beteg köhögése annyira súlyos lehet, hogy ez erőlködéstől hányhat, bordája törhet vagy kimerülhet.

Számos más fertőző betegséghez hasonlóan a szamárköhögést is sikerült visszaszorítani a védőoltásoknak köszönhetően, s csak ritkán jelenik meg, akkor sem járvány formájában. Azonban, amennyiben felhagyunk a védőoltásokkal, akkor a megbetegedett babák akár bele is halhatnának a betegségbe.

– Nagyobb gyerekek esetében a szamárköhögés nem komoly betegség, a vakcina pedig 5-10 éves védettséget kap. A veszélyt az jelenti, ha az egészen kicsi gyerekek betegednek meg, akiknek akár az életébe is kerülhet a fertőzés – figyelmeztet Predrag Kon epidemiológus.

Szerbiában a szamárköhögést a DTP vakcina hivatott megelőzni, amelyet háromhónapos csecsemőknek adnak, az emlékeztető oltást pedig kétéves korban adják be. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy azok is elkaphatják a szamárköhögést, akik megkapták a védőoltást, de esetükben a betegség tünetei jóval enyhébbek, mint általában.

Évente a világban 2-3 millióan halnak meg diftéria, vérmérgezés, szamárköhögés és himlő következtében azok közül az emberek közül, akik nem kaptak védőoltást. A halálesetek döntő hányada ötéves kor alatti gyermekek esetében következik be. Egyes számítások szerint évente mintegy 18.7 millió gyermek nem kapja meg az alapvető védőoltásokat a világban.

A szamárköhögést megelőzni hivatott Pentaksin védőoltás azonban a szülők körében meglehetősen megosztó, a gyermekgyógyász szerint ennek az oka az, hogy a szülők nem bíznak a gyártóban.

– Ezt a vakcinát az első életévben kapják a gyerekek és csak a szamárköhögés egyik fajtájától véd. Az az oltás, amelyet a Torlak intézet gyártott, sokkal minőségesebb volt, hiszen a szamárköhögés öt válfajával szemben biztosított védettséget. Éppen ez az oka annak, hogy a betegség ismét megjelent – állítja Milan Leković gyermekgyógyász.