Itt a péntek, gondolná az ember, hogy már mindenki fáradt. De nem! Aleksandar Vulin, a szerb kormány védelmi minisztere fáradhatatlannak tűnik, számára mindegy, hogy kedd van, vagy éppen csütörtök, péntek, de lehet hétvége is, ő ugyanúgy tovább szolgáltatja a 2012 áprilisában történt lakásvásárlásával kapcsolatos újabb „tényeket”, mintha erre heteket, hónapokat készült volna.

Péntek lévén, összefoglaljuk, hogy mi történt eddig, utána pedig az is kiderül, hogy a korábbi szociális és munkaügyi miniszternek hogy sikerült az országba behoznia azt a 205 ezer eurót, amit a felesége nagynénije adott nekik kölcsönbe, hogy végre már ne egy picike lakásban kelljen a mindennapjaikat tengetni.

Vulin „válasza” arra, honnan lett 200 ezer eurója egy lakásra

Aleksandar Vulin, korábban munkaügyi, jelenleg védelmi miniszter hiába futott neki többször is, nem tudott elszámolni azzal a több mint 200 ezer euróval, amelyből Belgrád központjában lakást vásárolt – írja a szerbiai Bűnügyi Nyomozási és Korrupciós Hálózat (KRIK), amely írásából az is kiderül, hogy a miniszter magyarázatát, mely szerint a pénzt a feleségének a kanadai nagynénjétől kapták kölcsön, a Korrupcióellenes Ügynökség nem fogadta el.

Akkor jöjjön az összefoglaló: Vulin 2012 áprilisában mintegy 250 ezer euróért vett Belgrádban lakást, de a bejelentett jövedelme alapján ezt nem tehette volna meg, ezért a Korrupcióellenes Ügynökség elkezdett vizsgálódni, hogy honnan volt Vulinnak pénze a lakásra. A miniszter először azt állította, hogy az újvidéki lakás árából vette meg a fővárosit, amikor azonban kiderült, hogy a székvárosban a testvérének valamivel kevesebb mint 40 ezer euróért adta el a lakást, az ügynökség tovább folytatta a vizsgálódást. Ekkor Vulin azzal állt elő, hogy a feleségének a Kanadában élő nagynénije adott nekik kölcsön 205 ezer eurót. Ha így is van, akkor sem tudni, hogy ez a pénz hogy és hol jött be az országba, mivel semmilyen számla nincs róla. Hasonlóan problémás az az igazolás is, amellyel Vulin a lakásvásárlást igazolta, ugyanis azon pedig nem szerepel az eladó számlaszáma, amire be kellett (volna) fizetnie az összeget.

Az ügyészség nem foglalkozott azzal, honnan volt Vulinnak pénze a lakásra, s mivel a bíróság csak azt ellenőrizte, hogy a miniszter a vagyonbevallás során bejelentette-e az új lakását. Mivel ez megtörtént, az ügyet lezártnak tekintették.

Mivel azonban a szerb sajtó elég sokat cikkezett a lakásvásárlásról, Vulin kénytelen volt – legalább írásban – reagálni a vádakra.

Kedd reggelre az a mérhetetlen nagy szerencse ért bennünket, hogy az üggyel kapcsolatban megszólalt a leginkább érintett, aki nem más, mint Aleksandar Vulin. A közlemény formájában megírt válaszában Vulin azt állítja, hogy a KRIK főszerkesztője, Stevan Dojčinović drogos és, hogy mindenkit utál, aki Szerbiáért harcol.

„Valójában mivel is foglalkozik Dojčinović, azon kívül, hogy néha hajlamos a plafonon lógni, átszúrja a mellbimbóját egy tűvel és megsebesíti saját magát? Nem titok, hogy Dojčinovićot minden egyes Vulin ellen megírt cikkéért külföldről kap pénzt, és az sem titok, hogy narkotikumokat fogyaszt. Ha meg szeretne bennünket cáfolni, akkor azt kérjük, álljon elő az összes számlával, s végezzen el egy drogtesztet. Biztosak vagyunk benne, hogy ebből nem lesz semmi. A drogosok ezt általában nem szokták vállalni,de a drog hatása alatt, a fantáziájukat örömmel írják bele a cikkekbe. Aki Szerbia ellensége, az Dojčinovićnak a barátja, s mindenki, aki szereti Szerbiát és harcol érte, azt Dojčinović mérhetetlenül utálja” – olvasható a közleményben, amely Vulin hivatalos oldalára is felkerült. A lakással kapcsolatban annyit közöl a miniszter, hogy ő azt minden vagyonbevallása során bejelentette. Igaz, ennek az ellenkezőjét senki nem állította, de arra, hogy honnan volt 205 ezer eurója, a közleményből sem kaptunk választ.

Vulin a 205 ezer euróról: Mitrović, az esküvői tanúm is ideadhatta volna a pénzt

Ahogy Banja Lukán megígérte az újságíróknak, Aleksandar Vulin, a szerb kormány védelmi minisztere kiállt a sajtó elé, és elmondta véleményét arról az ügyről, amely napok óta foglalkoztatja a szerb közvéleményt. A Szabad Magyar Szó is megírta, hogy Vulin 2012 áprilisában mintegy 250 ezer euróért vett Belgrádban lakást, de a bejelentett jövedelme alapján ezt nem tehette volna meg, ezért a Korrupcióellenes Ügynökség elkezdett vizsgálódni, hogy honnan volt Vulinnak pénze a lakásra.

Aztán jött a szerda, amikor Vulin nem sajtótájékoztatón állt a sajtó elé, hanem az állam által közkedvelt Pink TV-be ment be, ahol államfőket is megszégyenítő magabiztossággal a következőket mondta:

„Lehetséges-e az, hogy Szerbiában én vagyok az egyetlen ember, akinek nincsenek rokonjai, akik segítenének neki? Ácsi, hát az én esküvői tanúm Željko Mitrović, tán azt gondolják, hogy nem kérhettem volna tőle kölcsön, hát tényleg azt gondolják, hogy nem mondhattam volna a Korrupcióellenes Ügynökségnek, hogy Željko Mitrovićtól kaptam a pénzt” – mondta Vulin a Pink Televízión, amelynek alapítóját és tulajdonosát úgy, hívják: Željko Mitrović.

Azok a kérdések, mint például, hogy került Szerbiába a 205 ezer euró, ki vette át, mikor hozta vagy küldte a felesége nagynénije, nem képezték az interjú részét.

A történetnek azonban nincs vége, mert a Bűnügyi Nyomozási és Korrupciós Hálózat (KRIK) csak nem hagyta annyiban a dolgot, és megkérdezte Vulint, hogy mégis, mesélje már el, hogyan sikerült behoznia az országba egyszerre a 205 ezer eurót? A miniszter ezúttal nem tért ki a válaszadás alól, hanem közölte, hogy 9000 eurónként hozta be Szerbiába a pénzt. Nem véletlen a 9000, ugyanis az országba 10 000 euró alatti összeget nem, de afelettit már be kell jelenteni a határon. Vulin válaszából az derül ki, hogy apránként, 9000 eurónként jött be a pénz az országba. Ez azt is jelenti, hogy a védelmi miniszter 23 alkalommal utazott Kanadába és vissza. A KRIK szerette volna elkérni az útlevelét, vagy a repülőjegyeket tőle, vagy bármi bizonyítékot, hogy valóban 23-szor volt Kanadában, azonban a miniszter erre a kérdésre már hátat fordított nekik és ment a saját dolgára. Vagy a saját lakásába, amelyet a felesége nagynénijének a pénzén vásárolt meg, 23-szor elutazva Kanadába és vissza…