Szerb sajtóértesülések szerint a Közlekedésbiztonsági törvény változtatásai és módosításai javaslatai nemsokára a köztársasági képviselők elé kerülnek, s amennyiben azokat elfogadják, úgy több területen, így például a műszaki vizsga során is jelentős változásokra lehet számítani.

Az egyik ilyen újdonság lesz, hogy a jövőben az autókat majd lefényképezik a műszaki vizsga során, amivel véget vetnének a fiktív műszaki vizsgának, ugyanis Szerbiában még mindig sok helyen meg sem jelennek a tulajdonosok az autóval, a műszaki vizsgát végző cég gond nélkül kiadja az ellenőrzésről és a megfelelésről szóló igazolást.

Míg a környező országokban egyre nagyobb figyelmet fordítanak az autók környezetszennyezésének visszaszorítására, addig Szerbiában hiába vannak előírások a szennyezettség felső határára, sok műszaki vizsgát végző cég nem használja a szondát. Pont emiatt sok autós – a „kiváló” mesterek javaslatára – leszerelte a katalizátort, hogy csökkentse az autó fogyasztását. Amennyiben a képviselők elfogadják a javaslatokat, a jövőben azt az autót, amelyikben nincs katalizátor, nem lehet majd üzembe helyezni.

– Minden egyes alkalommal, amikor ön előtt egy olyan autó halad, amelyiknek a kipufogójából jelentős mennyiségű füst árad ki, jó, ha tudja, hogy a légáramlaton keresztül ön is részesül egy kis adag méregből, különösen akkor, ha bekapcsolta a légkondicionálót, vagy letekerte az ablakot – mondta az RTS-nek Boris Borović, az egyik belgrádi, műszaki vizsgát végző cég munkatársa.

A változtatások és a módosítások hatályba lépése után nem lehet majd azt a gázzal működő autót regisztrálni, amelyiknek a kocsikönyvébe nincs bejegyezve, hogy a gépjármű gázzal is üzemel. Ezen kívül tilos lesz olyan autóval közlekedni, amelyiknek sérült a szélvédője.

A műszaki vizsgák esetében nem lehet majd azt megcsinálni, hogy egy másik autó féktávját mérik le és azt írják rá a műszaki vizsgára érkezett gépkocsi papírjaira, ugyanis nemcsak fényképezőgéppel készül felvétel a műszaki vizsgáról, hanem az egész folyamatot videokamera rögzíti majd.

Szerbiában évente az autók hibás műszaki állapota miatt 1000 baleset történik, s minden évben 70 ember veszíti életét az utakon.