Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felszólította Szerbiát, hogy sürgősen fogadja el az eltűnt babákról szóló törvényt, hogy fény derüljön azoknak a gyerekeknek a sorsára, akik a szerbiai szülészetekről tűntek el – írja a Vajdaság Ma a Beta hírügynökségre hivatkozva.

Szerbiának minden intézkedést meg kell tennie egy olyan mechanizmus felállítása érdekében, mely egyéni kártérítéseket tesz lehetővé azon szülők számára, akiknek a babái eltűntek a szerbiai szülészetekről, áll az ideiglenes határozatban.

Az Európa Tanács aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy még nem fogadták el annak a törvénynek a tervezetét, melynek lehetővé kell tennie az Emberi Jogok Európai Bíróságának az eltűnt babákról szóló ítéletének végrehajtását.

A határozatban emlékeztetnek arra, hogy Szerbiának az emberi jogok európai egyezményének 46. szakasza alapján feltétel nélküli kötelezettsége, hogy végrehajtsa a strasbourgi bíróság ítéletét.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2013 márciusában hozta meg ítéletét, mely szerint Szerbiának tízezer euró kártérítést kell fizetnie Zorica Jovanovićnak, s tájékoztatást kell biztosítania számára újszülöttje sorsáról, aki több mint harminc éve tűnt el a ćuprijai szülészetről.

Ugyanezt a modellt fogják alkalmazni több száz olyan esetben, amikor babák tűntek el a szerbiai szülőotthonokból. Az ítélet végrehajtásának határideje 2014. október 9-e volt.