„Szeretnék emlékeztetni, hogy a programot a VMSZ dolgozta ki, és biztosította hozzá a magyar kormány támogatását, de az elmúlt tíz hónap is bizonyította, hogy nem egy pártalapon működtetett rendszer” –  jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke a Vajdaság Ma hírportálnak adott karácsonyi interjújában a Prosperitati Alapítvány működésével kapcsolatban.

Akár azt is mondhatnánk, a legnagyobb vajdasági magyar párt elnöke „kénytelen” időről időre ilyen, és hasonló tartalmú kijelentéseket tenni annak érdekében, hogy a hitelességnek és az Alapítvány függetlenségének legalább a látszatát megpróbálja fenntartani – ami, valljuk be, nem könnyű feladat, azok után, hogy a Prosperitati ügyvezetője, valamint az öt tagú igazgató bizottság három tagja (azaz, a hat vezetőségi tagból négy) egy az egyben a VMSZ tagja, tisztségviselője.  Ugyanezt a (látszat)függetlenséget volt hivatott fenntartani az a megoldás is, hogy a Vajdaság-szerte megnyíló Prosperitati-irodák mindenhol fizikailag és földrajzilag a VMSZ-irodáktól elkülönülten jöttek létre.

Adán azonban már a látszatra sem adnak.

„A Prosperitati Alapítvány ezúton értesíti a közvéleményt, hogy 2017. szeptember 22-vel kezdődően kihelyezett fogadóórák keretében a zentai területi iroda munkatársa Adán (heti egy alkalommal) fogadja mindazokat az érdeklődőket, akiknek a meghirdetett pályázatokkal kapcsolatban információra, magyarázatra van szüksége, akinek kérdése, észrevétele van. A kihelyezett fogadóóra helyszíne és időpontja: Ada, Lenin utca 17/a” – értesíti a járókelőket egy ablakba kiragasztott papírlap.

És mit gondolnak, melyik szervezet irodája található Adán ezen a címen?

Talált, süllyedt.

Aki tehát Adán érdeklődik a Prosperitati Alapítvány pályázati kiírásai után – az nyugodtan vonuljon el a VMSZ helyi irodájába.