A szerb valuta csütörtökön elérte a 2017-es rekordot: egy euróért 118,95 dinárt kell fizetni, ami azt jelenti, hogy a dinár az előző évhez képest 3,6 százalékot erősödött. A szerb valuta az idén februárban volt a leggyengébb, akkor egy euró 124 dinárt ért.

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) folyamatosan vásárlással, valamint eladással próbálja meg csökkenteni a dinár árfolyamának napi ingadozását.

Dejan Šoškić, a Szerb Nemzeti Bank korábbi kormányzója azt mondta az N1 Televíziónak, hogy a megszorító monetáris politikának köszönhetően erősödött a dinár értéke, azonban ennek a politikának van egy másik következménye is. Ez pedig nem más, mint az országban csökkenő gazdasági tevékenység.

A szerb valuta erősödése csökkenti a hazai termékek esélyeit a hazai és a nemzetközi piacokon. A jelenlegi helyzet azoknak kedvez, akik árut hoznak be Szerbiába, valamint azoknak, akik euróban fizetnek, de a bevételük dinárban történik.

A korábbi bankkormányzó szerint ilyen mértékű erősödésnek nem lett volna szabad megtörténnie, különösen ebben a helyzetben nem, amikor Szerbiában nagyobb az infláció, mint az eurózónában.