Október elejére minden részlet ismert lesz a földműveseknek nyújtandó támogatással kapcsolatban, amit a szárazsség miatt bekövetkezett károk enyhítése miatt kapnak majd a gazdák – mondta Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter.

„A szójával kapcsolatban reális problémával szembesültünk, így ezt a terméket majd külföldről kell behoznunk, mivel nincs elég, minőséges szójánk a hazai szükséglet kielégítésére. Kukoricából van elég, és még külföldre is tudunk szállítani. Ami a többi növényt, gyümölcsöt illeti, mindenből lesz elég, és még exportra is jut” – mondta Nedimović, aki hozzátette kétféle segítségnyújtásra kerül majd sor: az egyik az általános típusú, amelyiket minden földművesnek szánnak, és egy célirányos támogatásra. Nedimović szerint az esős időjárás segíteni fog, hogy minél több minőséges mezőgazdasági terméke legyen az országnak, de azt senki nem várhatja el, hogy az ország minden kárt megtérítsen.

A miniszter azt is közölte, hogy a falun élő fiatalok ösztönzésére létrehozott, négy millió euró értékű pályázat eredményét a jövő héten teszik közzé. Nedimović elmondta, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium pályázatára 768 kezdővállalkozás pályázatot, s ebből 680-at támogatnak majd, s hozzátette, az elsődleges kritérium az volt, hogy a pályázat gazdaságilag mennyire kifizetődő, s, hogy az állam ilyen módon próbálja meg ösztönözni a 40 évnél fiatalabb, falun élőket a saját üzlet beindítására.