Aleksandar Vulin, korábban munkaügyi, jelenleg védelmi miniszter hiába futott neki többször is, nem tudott elszámolni azzal a több mint 200 ezer euróval, amelyből Belgrád központjában lakást vásárolt – írja a szerbiai Bűnügyi Nyomozási és Korrupciós Hálózat (KRIK), amely írásából az is kiderül, hogy a miniszter magyarázatát, mely szerint a pénzt a feleségének a kanadai nagynénjétől kapták kölcsön, a Korrupcióellenes Ügynökség nem fogadta el.

Éppen ezért az ügynökség, mivel fennállt a bűncselekmény gyanúja, feljelentést tett Vulin ellen az ügyészségen, amely előbb szépen a fiókban tartotta az ügyet, majd amikor a tájékoztatási eszközök felkapták a témát, azonnal leállította az eljárást, azzal az indoklással, hogy nem történt bűncselekmény.

Aleksandar Vulin és felesége, Nataša öt évvel ezelőtt, 2012 júliusában a Zvezdara  községében egy újonnan felépített lakótömbben vett meg egy háromszobás lakást. Az adásvételi szerződés szerint a 107 négyzetméteres lakás parkolóhellyel 244 620 euróba került. Ebből a szerződésből kiderül az is, hogy a lakás első részletét, a mintegy 40 ezer eurót még 2011 októberében kifizették Vulinék, a maradék összeget, ami több mint 200 000 euró volt, 2012 szeptemberéig kellett törleszteniük.

A lakásvásárlás évében, vagyis 2012 áprilisában Aleksandar Vulin a Koszovóval foglalkozó kormányiroda igazgatója lett (fizetése 150 000 dináros fizetéssel), ezért a vagyonbevallási kötelezettség őt is érintette. A Korrupcióellenes Ügynökség azt állapította meg, hogy Vulinnak legálisan nem volt annyi jövedelme, amely fedezte volna a lakásvásárlást, ugyanakkor az ügy során számos más logikátlanságra is rámutatott. Vulin aláírás nélküli, vagyis hiányos nyilatkozatokkal védekezett, illetve az ügynökségen több gyanús bizonyítékot is előterjesztett, és ezzel csak további gyanút keltett, hiszen két különböző bizonyítékot tárt fel, hogy honnan szerezte a lakás árát.

Vulin azt állította, hogy a 205 ezer eurót befizette az eladó számlájára, azonban az erről szóló igazoláson nem szerepelt a számlaszám, amelyre átutalta az összeget

Vulin először azt mondta, hogy a Zvezdarán vásárolt lakást a korábban a tulajdonában levő lakás eladási árából vásárolta meg, de mint kiderült, a fivérétől kapott összeg a belgrádi lakásnak még az első részletét sem fedezte (Vulin egy egyszobás újvidéki lakás tulajdonosa volt. Ezt is 2010-ben – eddig meg nem magyarázott körülmények között – ajándékba kapta Olgica Milošević bírótól, majd két évre rá eladta saját fivérének 38 ezer euróért). Éppen ezért Tatjana Babić, a Korrupcióellenes Ügynökség akkori igazgatónője arra szólította fel Vulint, adjon magyarázatot arra, honnan szerzett ezen kívül még 205 ezer eurót a lakásra.

Erre a felszólításra Vulin azzal válaszolt, hogy 205 ezer eurót kértek kölcsön felesége kanadai nagynénjétől. Igazolásként átadott egy olyan pénzátutalási elismervényt, amit felesége, Nataša írt alá, de a másik fél aláírása nem szerepelt rajta. Ez az igazolás 10 éves visszafizetési határidőt szabott meg, ám a dokumentumon nem szerepelt a kanadai nagynéni aláírása.

Vulin azt állította, hogy a 205 ezer eurót befizette az eladó számlájára, azonban az erről szóló igazoláson nem szerepelt a számlaszám, amelyre átutalta az összeget.

Az ügyészség nem foglalkozott azzal, honnan volt Vulinnak pénze a lakásra, s mivel a bíróság csak azt ellenőrizte, hogy a miniszter a vagyonbevallás során bejelentette-e az új lakását. Mivel ez megtörtént, az ügyet lezártnak tekintették.

Érdekes, hogy az eset nagyon könnyen teljesen háttérben maradhatott volna, ugyanis azok az újságírók, akik a témával foglalkozni szerettek volna, nem kapták meg a dokumentumokat, azzal az indoklással, hogy dokumentumokat titkosították. A médiának végül Rodoljub Šabić segített, mivel az ügynökségek az adatvédelmi biztosnak kénytelenek voltak kiadni az információkat.

Kedd reggelre azonban az a mérhetetlen nagy szerencse ért bennünket, hogy az üggyel kapcsolatban megszólalt a leginkább érintett, aki nem más, mint Aleksandar Vulin.

A közlemény formájában megírt válaszában Vulin azt állítja, hogy a KRIK főszerkesztője, Stevan Dojčinović drogos és, hogy mindenkit utál, aki Szerbiáért harcol.

„Valójában mivel is foglalkozik Dojčinović, azon kívül, hogy néha hajlamos a plafonon lógni, átszúrja a mellbimbóját egy tűvel és megsebesíti saját magát? Nem titok, hogy Dojčinovićot minden egyes Vulin ellen megírt cikkéért külföldről kap pénzt, és az sem titok, hogy narkotikumokat fogyaszt. Ha meg szeretne bennünket cáfolni, akkor azt kérjük, álljon elő az összes számlával, s végezzen el egy drogtesztet. Biztosak vagyunk benne, hogy ebből nem lesz semmi. A drogosok ezt általában nem szokták vállalni,de a drog hatása alatt, a fantáziájukat örömmel írják bele a cikkekbe. Aki Szerbia ellensége, az Dojčinovićnak a barátja, s mindenki, aki szereti Szerbiát és harcol érte, azt Dojčinović mérhetetlenül utálja” – olvasható a közleményben, amely Vulin hivatalos oldalára is felkerült. A lakással kapcsolatban annyit közöl a miniszter, hogy ő azt minden vagyonbevallása során bejelentette. Igaz, ennek az ellenkezőjét senki nem állította, de arra, hogy honnan volt 205 ezer eurója, a közleményből sem kapunk választ.