Az új oktatási törvény nagyobb felelősséget ró a szülőre, abban az esetben, ha a gyereke az iskolában kárt okoz vagy erőszakosan viselkedik.

Az új törvény értelmében az oktatási miniszteré lesz az utolsó szó, amikor iskolaigazgatót neveznek ki vagy váltanak le. Néhány igazgatót már leváltottak, s ezek közül a legnagyobb visszhangot a zimonyi Svetozar Miletić iskolában történt leváltás keltette, ahol a diákok már három hete nem mennek Miroljub Mosurović iskolaigazgató leváltása miatt.

Az esettel kapcsolatban Mladen Šarčević oktatási miniszter azt mondta, a döntést nem fogják megváltoztatni.

Az új törvény szerint, ha a gyerek valamilyen kárt okoz az iskolában, vagy erőszakosan viselkedik a másik diákkal szemben, akkor a szülő 30 000 és 100 ezer dinár közötti büntetésre számíthat. Az új törvény megoldást kellene, hogy adjon arra is, mi lesz azokkal a tanárokkal, akiknek nincs meg a teljes normájuk.

A miniszter szerint az országban jelenleg 4000 ilyen tanár van, s ezen kívül 450-en vannak, akiknek egy órájuk sincs, de kapnak fizetést, valamint 890 olyan pedagógus dolgozik, akik már elmúltak 65 évesek.

„Elkülönítettük a végkielégítést, azonban vannak olyanok is, akik nem vállalják a munkát. Mintegy 17 000 tanár dolgozik, akiket nem pályázat útján vettek fel, azoknak, akik betöltötték a 65. életévüket el kell menniük nyugdíjba, máskülönben nem tudunk munkát adni a fiataloknak” – mondta Šarčević.