Az UNICEF által pénzelt és a szerbiai oktatási minisztériumon keresztül koordinált projekt első ciklusában négy szabadkai tanintézmény, a Jovan Mikić, a Sonja Marinković, a Matko Vuković és az Október 10. Általános Iskola pedagógusai vesznek részt. Az illegális bevándorlók gyerekei főleg a szerb, az angol és a német nyelv, valamint a számtan alapjait sajátítják el, játékos, énekes foglalkozások keretében a szabadkai befogadóközpontban.         

A szabadkai befogadóközpontban ideiglenesen élő iskoláskorú menekültek számára megszervezték az iskolai oktatást, mégpedig oly módon, hogy nem a gyerekek járnak az iskolákba, hanem az iskola jön ki hozzájuk, azaz a szabadkai általános iskolák tanárai oktatják őket a befogadóközpontban.

A legkisebbek számára reggel fél 9-kor kezdődik a tanítás, de a gyerekek többsége csak később sétál be a szabadkai befogadóközpont gyerekkuckójába. Tamara Milenković újvidéki pszichológus koordinálja a foglalkozásokat.

A szakember azt mondja: az órákat szerbül és angolul kombinálva tartják. Az első tanórákon a projektben részt vevő Jovan Mikić Általános Iskola pedagógusai voltak jelen. Ők előzőleg egy felkészítő tanfolyamon estek át. Marina Milodanović, igazgató, Jovan Mikić Általános Iskola: „A tanítás műhelymunkák formájában zajlik a nyelvi nehézségek miatt, ezzel éppen ezekhez a feltételekhez alkalmazkodunk, mert így könnyebb értekezni velük.”

Jelenleg mintegy 15 általános iskolás korú gyerek van a szabadkai befogadóközpontban, akikkel minden órán egyszerre két tanár foglalkozik. Agárdi Hajnalka, osztálytanító, Jovan Mikić Általános Iskola: „Játékos testnevelő órákat, ilyen kézügyességi játékokat, tehát barátkozós játékokat játszunk, amivel kicsit közelebb kerülnek ehhez a környezethez. Megpróbálunk velük pár szót megtanítani, hogy tudjanak közlekedni, kommunikálni az emberekkel.”

Szabadkán nem is lehetne az iskolák meglévő osztályaiba integrálni a gyerekeket, mert ez az utolsó állomáshelyük, mielőtt az EU irányába indulnának, így gyakran váltakoznak, van, aki csak pár hetet tölt itt – magyarázta a pedagógus. Játékos módon, dramatizált feladatokkal tanulják a legfontosabb szavakat nemcsak szerbül és angolul, hanem németül is, mert a legtöbbjük célja Németország. A hétfő délelőtti tanítási órán még kézzel, lábbal és képekkel értették meg egymást az oktatók és a diákok – meséli Snežana Čutura szerb nyelvtanár.

Képeskönyvekből tanulták például egy-egy állat nevét szerbül, angolul és arabul. Közben énekeltek és rajzoltak, valamint egyszerű számtanpéldákat oldottak meg. A gyerekek oktatásának célja az, hogy ezeken a foglalkozásokon keresztül megadják a gyermekkorhoz köthető legalapvetőbb örömöket és tudást. (Pannon RTV)