Már többször szóba került Szerbiában a közlekedéssel kapcsolatos fórumokon, hogy a sofőrök szorgalmazzák, az országban is matricás fizetőrendszer legyen az autópályákon. Álmodni lehet, mert, hogy ebből egy jó ideig semmi nem lesz, az is biztos, ugyanis a szerb államnak esze ágában sincs megváltoztatni a jelenlegi, megtett kilométer utáni fizetős rendszert.

Az utakról szóló törvénytervezetben, amelynek a közvitája néhány nappal ezelőtt kezdődött, is az szerepel, hogy az autópályadíjat az autó kategóriája és a megtett kilométerek határozzák majd meg.

A Szerbiai Utak közvállalatban azzal érvelnek, hogy az ország vezetése ezt a módját választotta a megfizettetésnek, mivel az EU érvényes előírásai szerint, ezt tartja a legigazságosabb megfizettetési formának, mivel az autópályán utazó annyit fizet, amennyi kilométert megtett.

„A matricás rendszer azoknak az autósoknak kedvezőbb, akik mindennap az autópályán utaznak, míg azoknak, akik csak néha veszik igénybe az autópályát, valamint azoknak, akik csak átutazóban hajtanak fel az autópályára, a jelenlegi rendszer a legigazságosabb.

A matricás rendszer előnyeinél sokszor azt hozzák fel, hogy a közlekedés folyamatos, nem kell megállni, mivel nincsenek fizetőkapuk. A szerbiai autóutakat használók 2007 óta élhetnek az elektronikus fizetési lehetőséggel, abban az esetben, ha megvásárolják a TAG készüléket, amelyre ők döntik el, hogy mennyi pénzt töltenek a készülékre. A TAG segítségével a fizetőkapuknál sem kell várakozni, és még megállni sem, csak 40 km/h-ra lelassítani” – közölte a Szerbiai Utak a Novosti napilapnak.

A közvállalat ugyanakkor elismerte, hogy a matricás rendszerből befolyó pénz nem lenne elég az autópályák megfelelő módon történő karbantartására, hanem az államtól kellene erre különféle támogatásokat kérniük. Ezen okból kifolyólag, az országok többsége, ahol a matricás rendszer van életben, ott különféle adókat, fizetési illetékeket vezettek be a teherautóknak, az autóutakra, az alagutak és a hidak igénybevételére…

„A matricás rendszer elemzése azt bizonyította, hogy ez a módszer nem kifizetődő. Erre a legjobb példa Szlovénia, ahol 2008-ban vezették be a személygépkocsiknak a matricás rendszert. Hogy az államnak ez kifizetődjön, a matricáknak legalább hat hónapig érvényesnek kellett lenniük, ami miatt az áruk nagyon magas lett. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a sofőrök sokkal szívesebben vették igénybe a regionális utakat és elkerülték az autópályákat. Abban az évben Szlovéniában a legkisebb forgalmat jegyezték az autópályákon, a szlovén állam pedig több millió eurót veszített el” – olvasható a Novostiban.