A magyar állampolgárság a 18. legértékesebb a világon egy állampolgársági kérdésekkel foglalkozó intézet legújabb rangsora szerint. A szerb állampolgárság a 66. helyen végzett.

Továbbra is a német állampolgárság a legértékesebb a világon, de magyarnak is kifejezetten jó lenni – legalábbis a Henley & Partners állampolgársági és letelepedési szaktanácsadással foglalkozó cég aktuális rangsora szerint – írja a Világgazdaság.

A Henley & Partners Dimitry Kochenov alkotmányjogásszal együttműködve hozta létre és publikálja évente az Állampolgársági Minőség Indexet (QNI), amely objektív mutatók segítségével összehasonlíthatóvá teszi, hogy mennyit érnek az egyes országok állampolgárságai.

Az index az állampolgárság „belső” és „külső” tényezőit is figyelembe veszi a súlyozásnál. A belső értékek között az államok olyan társadalmi és gazdasági mutatói szerepelnek, mint a gazdasági fejlettség, az emberi erőforrások fejlettsége – így többek között a várható élettartam, az oktatás minősége, vagy az életszínvonal -, valamint olyan általános értékek, mint a stabilitás és a béke. A külső értékek ezzel szemben inkább azt mutatják, hogy az adott ország állampolgára mennyire tud bekapcsolódni a globalizált világ vérkeringésébe, vagyis mennyire utazhat egyszerűen, vízum nélkül, vállalhat munkát és telepedhet le más országokban nehézkes adminisztráció nélkül.

A világ szinte összes országát magában foglaló rangsort immár hatodik éve Németország vezeti erős gazdaságának, valamint a stabilitás, a béke és a szabad utazás tekintetében mutatott kiemelkedő mutatóinak köszönhetően, 82,7 pontot elérve a lehetséges százból. A francia és a dán állampolgárság holtversenyben a második legértékesebb (82,4 pont), a harmadik legjobb állampolgárság pedig az izlandi (81,3). Őket további északi országok, Svédország, Norvégia és Finnország követik. Magyarország 76,9 pontos eredményével az előkelő 18. helyen szerepel az Állampolgársági Minőség Indexen. Szerbia eredménye igencsak szerény: 39 ponttal a 66. helyen áll a 159 országot felvonultató listán.

Általánosan igaz, hogy az európai állampolgárság a legértékesebb, a lista első harminc helyén csak egy nem európai ország, az Amerikai Egyesült Államok áll a 29. helyen. Az USA-t további OECD államok követik, Japán, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Brazília, Argentína és Dél-Korea. A legkevesebbet egyes afrikai és közel-keleti országok állampolgársága éri, az abszolút sereghajtó Afganisztán.