A Stefan Markovićot, Nikola Jokićot, Miloš Teodosićot, Nemanja Bjelicát, Miroslav Raduljicát, Marko Simonovićot, Nikola Kalinićot és Nemanja Nedovićot is nélkülöző szerb férfi kosárlabda-válogatott ezüstérmes lett a vasárnap este Isztambulban véget ért török-román-izraeli-finn közös rendezésű Európa-bajnokságon, miután a döntőben 93:85-re veszített Szlovéniától.

Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány a Milan Mačvan (csapatkapitány), Stefan Jović, Vasilije Micić, Branko Lazić, Bogdan Bogdanović, Dragan Milosavljević, Vladimir Lučić, Marko Gudurić, Stefan Birčević, Boban Marjanović, Vladimir Štimac, Ognjen Kuzmić alkotta együttessel vágott neki a kontinensbajnokságnak, amelyen a csoportmérkőzések során csak az orosz együttestől veszített, s mivel magabiztosan legyőzte a letteket, így sikerült megszereznie a csoport első helyét.

Szerbia a nyolcaddöntőben az Eb egyik legkellemesebb meglepetéscsapatát, a magyar válogatottat győzte le, a negyeddöntőben Olaszország sem okozott gondot, s mivel a négy között sikerült visszavágni az oroszoknak a csoportmérkőzések során elszenvedett vereségért, így a világbajnoki és olimpiai ezüstérmes bejutott a fináléba.

A döntőben Szerbiának sem sikerült megállítani az Európa-bajnokság leggyorsabb és egyben legjobb kosárlabdáját játszó szlovén együttest. Szlovénia a csoportban is valamennyi ellenfelét legyőzte, a négy között pedig a főesélyesnek tartott, címvédő Spanyolországot győzte le húsz pont(!) különbséggel 92:72-re.

Az első negyedet Szerbia 22:20-ra nyerte, a második negyedben azonban a szlovének belendültek, s a félidőre kilencpontos (56:47) előnnyel mehettek.

A harmadik negyedben Szerbiának kétszer is sikerült mindössze két pontra megközelítenie a szlovén válogatottat, azonban a negyedik negyed négypontos, 71:67-es szlovén vezetéssel kezdődött. Szlovénia gyorsan nyolcpontosra növelte az előnyét, amelyet Mačvan egy hárompontossal csökkentett. A szlovének legjobbja, Dragić elkezdett fáradni, három próbálkozása is célt tévesztett, s mivel Szerbia egyre jobban játszott támadásban, így hat perccel a vége előtt már csak egy ponttal vezettek a szlovének. De nem sokáig, mert Szerbia Mačvan pontjaival előnybe került. Igaz, az sem tartott sokáig, mert a túloldalon jött egy hárompontos dobás. Mivel még arra is volt szerb válasz, négy perccel a vége előtt 80:80 volt az eredmény. Utána Szerbia vezetett 82:80-ra, majd Szlovénia 84:82-re, amikor Đorđević időt kért. Ez sem segített azonban, mert Mačvan hárompontos próbálkozása csúnyán mellé ment, Randolph pedig úgy dobott kosarat, hogy még egy szabaddobás is járt utána, amit azonban kihagyott (86:82). Prepeličcsel szemben hárompontos dobás közben szabálytalankodtak, így a szlovén játékos három büntetőt dobhatott (88:82). Harmincöt másodperccel a vége előtt az újabb szabaddobások után nyolc pontra nőtt a szlovének előnye (90:82), s ekkor már eldőlni látszott az aranyérem sorsa. Đorđević még megpróbálkozott egy időkéréssel, de ez sem segített: a végeredmény 93:85 lett Szlovéniának.