Hagyományosan Budapesten fejeződik be, teljesedik ki a Nemzeti Vágta mostanra már Kárpát-medenceinek mondható rendezvénysorozata.

Nagy Arnold, a Vajdasági Vágta győztese (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Nagy Arnold, a Vajdasági Vágta győztese (Fotó: Szabad Magyar Szó)

A Vajdasági Vágta – mint az egyik előfutam – májusban Nagy Arnold győzelmével zárult, aki Fantázia nevű lovával Temerint képviseli. Ez azért fontos, mert a Nemzeti Vágtán tulajdonképpen nem is lovak és lovasok, hanem települések versengenek. Mármint hivatalosan, hiszen mindenhol nyilvántartják településüknek dicsőséget hozó lovasaikat és lovukat a magyar közösségek.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mai megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: „A Nemzeti Vágta összegyűjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében.”

A megnyitó után, melyben koszorúzás is volt a Magyar Hősök Emlékművénél , majd hagyományőrző huszárok felvonulása, a 72 település versenyzőinek bevonulása és fogadalomtétele, majd a kishuszárok elődöntője következett. Utánuk következtek a „nagyok” futamai, ahol a második futamban Nagy Arnold a második helyen ért célba, így sikeresen bevágtázta magát Fantáziával a vasárnapi középdöntőbe. De Cékus Noémi is továbbjutott Fickó nevű lovával Zobnatica képviseletében. Topolya is csak hajszállal maradt le a továbbjutásról, a szerencsén múlott…

A Nemzeti Vágta nemcsak Magyarország, hanem az egész Kárpát-medence legnagyobb lovasfesztiválja, az elővágtákkal együtt teljes határon túli rendezvénysorozatot is jelent. A t’rsrendezést vállaló országok képviselői is jelen vannak a versenyen és szívesen látott vendégei a rendezvényeknek.

De messzebbre is nyúlik a rendezés „keze”: a nemzetközi futamban olyan országok is képviseltetik magukat, mint Kína, Mongólia, Suriname vagy Üzbegisztán. Szerbiát, mint rokon-országot Suzana Sekulić képviseli idén.

Talán nem is gondolnánk, de a legnehezebb feladat a helyszínen a versenypálya kialakítása. Speciális homokgranulátumot terítenek több rétegben a Hősök tere burkolatára, majd ezt úgy kezelik – például gumireszelékkel –, hogy csúszásmentes legyen. De egyben tompító hatással is kell bírnia és nem szabad túl mélynek sem lennie. A lovak patája 1-3 centiméterre süllyedhet a talajba.

Vasárnap délelőtt a középfutamokkal, majd este a döntőkkel folytatódik a Nemzeti Vágta Budapesten.

A lovasnemzetet összetartó eszme és hagyomány idén igazán kitesz magáért a tizedik évfordulón, a nemzet konyhájával igazi hungarikumokkal csábítgatja a látogatókat, a karcagi birkapörkölttől a rétesen és magyar borokon át a kültőskalácsig minden jelen van, de huszártábor, táncház és esti felvonulás is várja az érdeklődőket a budapesti Hősök Terén. A rendezvény ingyenes.