A budapesti Nemzeti Vágta döntőjében Vajdaság kiválóan megállta a helyét, bronzérmet szerzett Temerin számára Nagy Arnold és Fantázia. Már a középfutamoknál lehetett gondolni, hogy ló és lovasa jó formában vannak, a saját előfutamukat megnyerték, bár a sarkadi versenyző a sarkukban volt. Aztán az esti döntőben mindössze 6 század másodpercen múlott, hogy a tavalyi bajnok megelőzte őket. A döntőben három kört kellett teljesíteni a versenyzőknek a Hősök Terén, ez 1320 métert jelent, amit 106,58 másodpercből sikerült kihozni. Fantáziáról annyit lehet tudni, hogy egy sárga mén, nyolcéves, és nem régen vannak együtt Arnolddal.

A Nemzeti Vágtát Csemő nyerte, Petrik Tamás lovagolta Viccest, a második helyen a tavalyi bajnok végzett, Füzér képviseletében Kun Ferenc és Colonia Victoria nevű lova szerzett újból dicsőséget Füzérnek. A Nemzeti Vágta lényegében települések versengéséről szól, ezért említik együtt mindenhol a települést a lovasokkal. Az első helyezett ötmillió forintot kap, egy 1848-as huszárszablyát és a Vágta vándordíját. Vicces, mint nyertes, győzelmi takaróval térhet haza, ami nyilván jól jött neki az esős és hideg vasárnapon. A második helyezett egymillió forinttal lett gazdagabb, a bronzérem pedig félmillió forintot ért idén.

Az OMÉK Nemzetközi Vágtán 12 ország versengett, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovaival kellet teljesíteniük a távot. Különleges országokból érkeztek idén versenyzők, például Suriname-ból, Üzbegisztánból vagy Mongóliából. Szerbia versenyzője, egy hölgy az ezüstérmet szerezte meg országának. Suzana Sekulić 13 évesen kezdett lovagolni és díjugratást tanult, Zomborban lovasiskolát üzemeltet, de a Zobnatica ménesbirtokon is dolgozik. Egy tízéves shagya-arab kancával sikerült elérnie a vasárnapi kiváló eredményt.

A Vágta érdekessége még az is, hogy nem különböztet meg férfi, női versenyzőket, sem a lovakban kancákat, méneket, herélteket, mindenki egyenlően versenyez. A kor sem számít. Idén kiemelkedően sok női versenyző volt, a fogatoknál is sok hölgy hajtó volt, a harmadik helyet sikerült is megszereznie egyiküknek.

A lovak kockacukorral való jutalmazása elterjedt, de Fantázia biztos nem kap, mert a fogainak árthat, viszont répát és almát biztos elrágcsálhatott a döntő után. Mint ahogyan Suzana lova is, Jussuf VIII.

Borítóképeinken: 1. és 3-6.: A harmadik helyezett temerini Nagy Arnold (Fotó: Szabad Magyar Szó) 2. A győztes Petrik Tamás, Csemő lovasa a dobogón a 10. Nemzeti Vágta döntője után a budapesti Hősök terén 2017. szeptember 17-én.  (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt).