Még augusztus negyedikén jelent meg egy írás a Magyar Szóban, amelyben Csonka Áron, az adai könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy Ada községben nemrégiben tulajdonosváltás történt a két eddigi kábeltévé- és internetszolgáltatónál, a Voysatnál és a CATV-nél, mindkettőt a topolyai székhelyű Sat-Trakt cég vásárolta meg. Csonka akkor elmondta, sokan elégedetlenek a Sat-Trakt által működtetett kábeltévé- és internetszolgáltatás minőségével, ezért a törvényes lehetősséggel élve aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy jobb belátásra bírják a szolgáltatót.

„Csonka Áron kiemelte, hogy miután a jelenlegi szolgáltató átvette ezt a tevékenységet a korábbi cégektől, a lakosság panasza szerint az internetkapcsolat romlott, sok esetben napokig nem lehet használni, a tévécsatornák nézhetetlenek, sok esetben eltűnnek vagy lefagynak, valamint a megszokott és a lakosság igényeihez igazodó műsorrács teljesen át lett alakítva a felhasználók megkérdezése nélkül. Hangsúlyozta, hogy ez főleg a magyar nyelvű csatornákat érintette, és helyettük olyan szerb nyelvű csatornák jelentek meg, amelyeket nem igényelt senki, és minőségtelen műsort nyújtanak. Azt is sérelmezték a felhasználók, hogy napokig kell várni a hiba elhárítására. Továbbá a tudomásukra jutott az is, hogy Moholon becsukták a CATV helyi irodáját, ami újabb visszalépést jelent a szolgáltatásban, és megnehezíti a számlák rendezését, a hirdetések feladását és a meghibásodások bejelentését, különösen az idősek számára, akiknek emiatt Adára kell utazniuk. A polgári kezdeményezésre elindított petícióban ezért a jogfolytonosság jegyében, de a szolgáltatások drágítása nélkül azt követelik, hogy a szolgáltató biztosítsa számukra a korábbi cégek által szolgáltatott minőséget, műsorrácsot és internetkapcsolatot, valamint az esetleges meghibásodásokat legkésőbb 48 órán belül hárítsák el, és ismét működtessék a CATV moholi irodáját. Csonka Áron reméli, hogy minél többen aláírják a petíciót, amelyet mielőbb szeretnének átadni a cégnek, amelynek 8 napon belül kell válaszolnia a panaszokra. Bejelentette, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor kénytelenek lesznek további jogi lépéseket tenni. A szolgáltatónak viszont azzal kell majd szembesülnie, hogy sokan felmondják a szolgáltatást, és más kábeltévé- és internetszolgáltatót fognak keresni” – írta augusztus elején a Magyar Szó.

A cikkre szeptember 13-án (nem kapkodták el a választ, az egyszer biztos) érkezett meg a válasz, amit a napilap – két nappal később – közzé is tett az online kiadásában is.

A topolyai cég szerint Csonka még azelőtt mondta ki, hogy az emberek elégedetlenek az általuk nyújtott szolgáltatásokkal, még mielőtt a polgároknak egyáltalán lehetőségük adódott volna megismerni, hogy az általuk nyújtott újdonságok miben többek és jobbak az előző szolgáltatókénál.

„Természetesen jogában áll véleményt formálni cégünk munkájáról, ha a felhasználóink körébe tartozik. Amennyiben felhasználóként elégedetlen a szolgáltatás minőségével, bejelentheti panaszát, melyre képzett műszaki szakembereink reagálnak, és elhárítják a problémát, illetve kérheti a szerződése felbontását, amit lehetővé teszünk számára” – olvasható a közleményben, amely kihangsúlyozza,

hogy Csonka sem politikusként, sem polgárként nem formálhat jogot arra, hogy rágalmazza a cégüket, vagy törvényellenes tevékenységre ösztönözzön olyan csatornák továbbítása által, amelyeket nincs joguk terjeszteni – ilyen tevékenységgel ugyanis soha nem veszélyeztetnék a cégük működését és a felhasználóikat.

Ami a szolgáltatás árát illeti, a Sat-Trakt emlékezteti az olvasókat, hogy a magánvállalatok szolgáltatásainak és termékeinek árpolitikáját az áru- és szolgáltatáspiac feltételei határozzák meg, és nem befolyásolhatja azt sem egy helyi politikus, sem az adai könyvtár igazgatója.

„A műsorkínálatot úgy megváltoztatni, hogy abban túlnyomórészt magyar csatornák legyenek, egyrészt törvénybe ütköző lenne, másrészt nem lenne összhangban a működési területünk többnemzetiségű igényeivel. Emellett ismételten kiemelnénk: nem várhatja el tőlünk, hogy a SAT-TRAKT műsorkínálatába olyan csatornák kerüljenek be, amelyekre terjesztési joggal nem rendelkezünk. Ilyen jellegű megnyilvánulásával a lakosságot a törvényes normák lerombolására és egy magáncég elleni bojkottra buzdítja, ami a részünkről mindenképp elítélendő cselekedetnek számít. Csonka úrnak mind a vajdasági képviselőház képviselőjeként, mind állampolgárként is kötelessége lenne tiszteletben tartani annak az országnak a törvényeit, amelyben él és tevékenykedik” – áll a közleményben, amelyben az is szerepel, hogy a cég a moholi ügyfélszolgálatát a korábbi terveknek megfelelően ismét megnyitja majd, amint lezárulnak a helyi közösséggel való egyeztetések, felhasználóik pedig a panaszaikkal mindig számíthatnak 24 órás ügyfélszolgálatuk segítségére.

A közlemény egy finom kis figyelmeztetéssel zárul, ugyanis azt írják, hogy a Sat-Trakt vállalat a hírnevének megőrzése érdekében kénytelen lesz az ügyet jogi útra terelni, amennyiben a Csonka úr által vezetett kezdeményezéshez hasonló lejárató tevékenységek a jövőben is folytatódnak.