Jövő januártól a Köldökzsinór program keretében kiterjesztik az egyszeri anyasági támogatást (64 125 forintot) a külhoni magyarságra is, erre 640 millió forintot különítettek el első évben – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára még júliusban, azonban egyelőre még nem sikerült megtalálni annak a módját, hogy hogyan lehetne ezeket a támogatási formákat eljuttatni a jogosultaknak.

A napokban Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő tett fel kérdést ennek kapcsán Rétvári Bencének, az Emmi államtitkárának, aki azt válaszolta, hogy egyelőre nem készült el a szabályrendszer, amely pontosítaná, hogyan igényelhetnek anyasági támogatást a külföldön élő magyarok.

Rétvári válaszában megismételte: 2018. január 1-jétől minden külföldön élő magyar jogosult lesz a támogatásra, tehát ez teljesen független lesz attól, hogy határon túliakról van szó, vagy olyanokról, akik kivándoroltak.

Az anyasági támogatás mellett a babakötvényt is kiterjesztik a nem Magyarországon született magyar gyerekekre – ígérte meg az államtitkár.