Megvalósítási szakaszában tart Magyarországon a Salva Vita Alapítvány hirdette pályázat, amelynek lényege, hogy 10-től 19 éves fiatalok, azaz a „felnövekvő generáció” (miként a pályázatban szerepel) élményeken és találkozásokon keresztül ismerje meg a fogyatékkal élők világát. Ötven iskola diákjai és mentortanárai nyertek részvételt, s versengenek a 10, egyenként 400 ezer forintos, kirándulásra felhasználható nyereményért.

Jómagam osztálytársaimmal egy ilyen iskola, a Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma tizedikes tanulójaként lehetek részvevője a programnak, amelynek keretében nemrég találkoztunk az alapítvány három fogyatékkal élő, léghiánnyal született, vak és mozgássérült tagjával.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy még soha életemben nem volt ilyen élményben részem, s gondolom, hogy az osztálytársaimnak sem. A találkozásnak volt informatív része, amelynek keretében megtudhattunk mindent a fogyatékosságról, az akadálymentesítésről és a fogyatékkal élők mindennapjairól. Az interaktív foglalkozás pedig arról szólt, hogy megtapasztaljuk, milyen világtalanul vagy tolókocsiban teljes életet élni a mai társadalomban.

Megpróbáltunk tolókocsival kisebb akadályokon átkelni, bekötött szemmel lépcsőn közlekedni. Személyes megtapasztalásom az, hogy nagyon nehéz liftezni, ha nem látod, hanem ki kell tapogatnod a gombokat.

A pályázat feltétele, hogy egy, a fogyatékkal élők számára hasznos fejlesztést is létrehozzunk. Mi tanult területünkkel, az informatikával összhangban munkálkodunk és szállunk versenybe a díjért.

A pályázat egyik fontos célja, hogy tapasztalatainkat minél nagyobb közösségben osszuk meg: családunk tagjai és barátaink is megismerjék tevékenységünket.

A képek a szeptember 15-én lezajlott foglalkozáson készültek.

Vendégszerző: Zámbó Illés