Zéró tolerancia az egészségügyi korrupcióval szemben az elnevezése az egészségügyi minisztérium legújabb programjának, amelyet egy öttagú, a tárcavezető által felállított antikorrupciós bizottság vezet, és amelynek feladata a korrupció felszámolása az egészségügyi intézményekben.

Vesna Dimitrijević, a bizottság elnöke a Szerbiai Rádió és Televízió hírműsorában vendégszerepelve elmondta: a testületet egészségügyi dolgozók, jogász és közgazdász alkotják és mindenki saját munkakörének megfelelően küzd a korrupció ellen. A bizottság a bejelentések alapján ellenőrizni fogja a közbeszerzéseket, az egészségügyi intézményeket pedig megfigyelés alatt tartják és átvizsgálják, hogy igazoltak-e a az ott felállított várólisták. A testület elnöke szerint leginkább a páciensek és az orvosok között született megállapodás alapján történő beavatkozásokra fog kiterjedni a figyelmük, amelyekért az egyes egészségügyi dolgozók pénzbeli juttatásokat követelnek és fogadnak el.

A testület nem csak a bejelentések alapján dolgozik majd, de prioritást a polgárok bejelentései élveznek.
– A korrupcióellenes testület számára elsőbbséget azok a jelentések élveznek, amelyeket a polgárok szolgáltatnak egyes korrupciós esetekről. A testület természetesen titokban fog eljárni. Az egészségügyi intézményekből senki, még az igazgató sem fogja tudni, mikor érkezünk, minden látogatás titokban zajlik, hogy megfelelően felmérhessük a terepet –  mondta Dimitrijević asszony.

A közbeszerzések szabályossága és a várólisták ellenőrzése mellett azt is vizsgálni fogják, hogy egyes orvosok mennyit dolgoznak az állami munkahelyükön és mennyit magánrendelőkben, valamint nagyobb figyelmet fordítanak az intézmények vezetői és a gyógyszeripar közreműködésére is és megvizsgálják, történtek-e visszaélések a páciensek kárára. A magánkézben lévő gyógyszertárakat és a magánrendelőket is ellenőrizni fogják, mert Dimitrijević asszony szerint nincs minden rendelő rendeltetésszerűen felszerelve, egyes magánklinikákon nem végezhetnének műtéti altatást igénylő beavatkozásokat.

Nem csak a kenőpénz követelése és elfogadása számít bűnténynek, hanem annak felajánlása és kifizetése is.

– Elvárjuk a polgároktól, hogy amennyiben orvosuk pénzt vagy nagyobb értékű ajándékot követel tőlük azért, hogy valamilyen beavatkozást elvégezzen, jelentsék azt a rendőrségnek vagy a bizottságnak, mielőtt még kenőpénzt vagy ajándékot adnának a sebészeti beavatkozás elvégzéséért vagy más intervencióért. Mi gyors akció keretében reagálni fogunk annak érdekében, hogy gátat szabjunk a további korrupciós tevékenységnek – mondta Dimitrijević asszony hangsúlyozva, hogy a hamis bejelentés bűncselekménynek számít.

A polgárok is jelenteni tudják az egészségügyben tapasztalt korrupciót
Amennyiben Önöktől pénzt vagy nagyobb értékű ajándékot kérnek egyes egészségügyi szolgáltatásokért, azt a továbbiakban jelenteni is tudják a rendőrségnek a 192-es telefonszámon. Az egészségügyi minisztériumnak pedig levelet írhatnak, amelyet a kabinet@zdravlje.gov.rs emailcímre tudnak elküldeni.