Az Óbudai Egyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola által szervezett SISY – Symposium on Intelligent Systems, azaz az Intelligens Rendszerek Mérnöki Konferenciasorozata idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját. A jubileum alkalmából, a tudományos tanácskozások mellett a házigazdák meglepetésekkel is készültek.

A konferencia résztvevőit olyan helyszínekre viszik el a szervezők, amelyekhez a visszatérő vendégek valamilyen módon már kötődnek. A tanácskozásnak a Városháza illetve a Műszaki Szakfőiskola ad otthont, de a résztvevők számára egy kirándulást szerveznek Palicsra, ahol ellátogatnak többek közt a Női Strandra is, mondta el Szedmina Lívia szervező a Szabad Magyar Szónak, hozzátéve: komolyan veszik a nemzetközi jelzőt, hiszen a tanácskozásra nemcsak hazánkból és a szomszédos országokból érkeztek résztvevők, hanem Iránból, Törökországból, Japánból, Tunéziából és Bulgáriából is. Ez azt jelenti, hogy a tudomány, az együttműködés összeköt minket – tette hozzá Szedmina Lívia.

Arra a felvetésre, hogy hogyan látják Budapestről Szabadkát, az itteni tudást és technológiát, milyen az együttműködés, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem tanára válaszolt:

– Először is, Szabadka egy magyar királyi város volt, a megfelelő jogosultságokkal. Ezt bizonyítja ez a Városháza is. Annak idején, amikor ezt a konferenciát első alkalommal megszerveztük és idehoztuk,  pontosan az volt az elképzelésünk, hogy olyan történelmi területekre menjük el, ahol élnek magyarok, de ma már nem tartoznak Magyarország területéhez. Az itteni kollégák jelentős része az Óbudai Egyetemnek is társult, vagy teljes értékű tanára, ezért szoros kapcsolatot ápolunk velük. Másrészt, ami a technológiát illeti, az nagyon gyorsan változik, de ha a területi adottságokat nézzük, akkor nincs nagy távolság Budapest és Szabadka között.

Fürsztner Igor, a Műszaki  Szakfőiskola igazgatója elmondta: amikor 15 évvel ezelőtt elindult a SISY, akkor az alkalmazott matematika volt a téma. Ennek keretében mutatták be a kutatók, az oktatók és a tudósok, hogy mivel foglalkoznak. Idővel szélesedett a témakör, így ma már ez egy multidiszciplináris konferencia, ahol nem csak az alkalmazott matematika a téma, hanem megjelenik annak  a műszaki alkalmazásokban történő konkrét felhasználása is. Most már a matematikusok mellett gépészmérnökök, villamosmérnökök, mechatronikusok, informatikusok ismertetik cikkeiket. A csütörtökön kezdődött tanácskozáson bemutatott prezentációkban olyan időszerű témákat dolgoznak fel, amelyekből az ipar is ötleteket meríthet.