A Székesfehérvári Törvényszéken szerdán megkezdődött annak a két fiatal férfinak a pere, akiket tavaly ősszel vett őrizetbe a rendőrség, mert csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz. Az Index beszámolója szerint a 21 éves Sz. Dániel akkor került kapcsolatba F. Viktorral, amikor az előbbi a Gyakorikerdesek.hu feltette a kérdést: „Elvileg hogyan lehet csatlakozni az Iszlám Államhoz?
A két magyar fiatalember 2014 októberétől 2015 januárjáig több üzenetet is váltott egymással a témában, végül F. Viktor elutazott Isztambulba, hogy onnan Szíriába menjen tovább, ahol „védelmi munkát” kínált neki egy internetes ismerőse. Szíriáig azonban nem jutott el, a török hatóságok a határ közelében őrizetbe vették, majd börtönbe vetették, hogy aztán végül visszaküldjék Magyarországra.

A terv szerint Sz. Dániel később követte volna társát, ha annak sikerült csatlakoznia az Iszlám Államhoz. Dániel addig másoknak ígért tanácsadást a csatlakozáshoz. Az ügyészség szerint a Facebookon olyan kommenteket írt, amelyekben terrortámadásokkal kapcsolatos terveiről beszélt.

Miután tavaly szeptemberben letartóztatták őket, egyikük egy hónapot töltött előzetesben, azóta vele szemben lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. A másikuk előzetes letartóztatásban van, ennek egy részét a bíróság döntése alapján az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) töltötte.

Az Index beszámolója szerint a vékony, 21 éves, szemüveges Sz. Dánielt az iskolából eltanácsolták, egy folyamatban lévő, állatkínzásos ügye miatt. Sokat számítógépezett, látogatta az An-Nuszra és a norvég tömeggyilkos Breivik oldalait.

Miután megismerkedett F. Viktorral, Magyar Mohamed néven kommentelt Vona Gábor Facebook-oldalán. A nizzai terrortámadás után azt írta: „Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek. Én vagyok a legnagyobb Magyarországon, hamarosan megismerik a nevem.” Majd hozzátette, hogy aki csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, írjon neki privátban. Erre Vona Gábor feljelentette. Az ügyvédje szerint az egész eljárás ezért indult meg.

A lap F. Viktort úgy jellemezte, hogy 25 éves, kövérkés, srác anyjánál él, munkája, felesége, gyereke nincs. Kezelték depresszióval, öngyilkossági kísérlete is volt korábban. A törökországi útjáról azt mondta, hogy 100 ezer forinttal, indult el, Isztambulból még eljutott Gaziantepig. Pár éjszakát szállodában, párat az utcán töltött. Csakhogy a férfi, akivel egy Youtube-on kommentelve került kapcsolatba, nem jött el, pedig egy szíriai ISIS-város védelmében feladatot ígért neki. Amikor márciusban Magyarországra ért, még nem indult ellene eljárás. Ügyvédje szerint csak Sz. Dániel kommentelős ügye miatt került a rendőrség látóterébe. Ha elítélik őket, akár 5-10 év börtönt is kaphatnak.