Mladen Šarčević oktatási miniszter értékelése szerint az iskolai formaruhák bevezetése „rendet tesz az iskolákban“, tudatja az N1.

A tárcavezető meglátogatta a vrčini Sveti Sava Általános Iskolát, ahol a diákok már egyenruhában járnak iskolába. Meglátása szerint a formaruhák csökkentik a szociális helyzet okozta különbözőségek hatását a gyermekek viselkedésére, egyúttal pedig fejlesztik a kollektív szellemet és az iskolához való tartozás érzését.

„Ez az első lépés afelé, hogy a gyermekeket motiváljuk: versenyezzenek tudásban, tehetségben, ne pedig a divatmajmolásban és a státusszimbólumok birtoklásában. Az iskolában mindenkinek illedelmesen kell viselkednie és tisztelni kell az intézményt, amely nem csak oktató, de nevelő jellegű is“ – mondta a miniszter.

Goran Vesić városi menedzser kijelentette: Belgrád városa a szociális védelmi titkárság révén biztosíthat bizonyos összegeket a szülőknek, akiknek nem áll módjában megvásárolni a formaruhákat.

„Az iskolai egyenruhák megszüntetik a szociális különbözőségeket, a szülők pedig így is, úgy is vesznek ruhaneműt gyermekeiknek, függetlenül attól, hogy iskolai vagy más ruhaneműről van szó. Ez számukra kiadást jelent“ – mondta Vesić.

Dragana Ognjenović divattervező, aki a minisztérium kérésére megtervezte és támogatta a diákok formaruhájának elkészítését, azt mondta: a tervezés során odafigyelt, hogy a szerb textilipar képes legyen előállítani ezeket az egyenruhákat.