Egyes egyetemi professzorok papíron napi órát is dolgoznak, mert egyidejűleg öt egyetemi karon alkalmazzák őket teljes munkaidővel, ami törvényellenes, de a nagyszámú magánegyetem csak így tudja megszerezni a működéshez szükséges akkreditációt – írja a Novosti. A lap emlékeztet, a törvény szerint az előadók egy intézményben dolgozhatnak 100 százalékos munkaidővel és egy másikban további harminccal, a katedra engedélyével.

A probléma nem új keletű, viszont most, miután az oktatási tárca létrehozta a tanárok és kutatók regiszterét, láthatóvá váltak ezek a törvénytelenségek.

Mladen Šarčević miniszter a lapnak megerősítette a hírt, elmondta, várja a teljes elemzést nevekkel, valóban vannak olyanok, akik négy-öt egyetemen is előadnak, minderre a felügyelőség reagálni fog.

Ahhoz, hogy egy magánegyetem akkreditációt kapjon és legálisan működhessen, megfelelő számú professzora és tudományok doktora címzésű kádere kell, hogy legyen. A káderhiányt pedig úgy küszöbölik ki, hogy más egyetemekről alkalmaznak kollégákat, akiknek csak azért fizetne, hogy a nevüket használhassák az akkreditációhoz.