Zenta önkormányzata a város napja alkalmából Pro urbe elismeréseket ad át a szeptember 11-i díszülésen. A díjat Szórád Endre, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára kapja, de az elismerést posztumusz odaítélték Máriás Vilmosnak, az egykori Október 8. Vegyészeti Középiskola néhai tanárának is.

Szórád Endre Zentán született, itt fejezte be az általános iskolát, valamint a Zentai Gimnázium természettudományi- matematikai tagozatát is. Egyetemi tanulmányokat az újvidéki Technológiai Kar petrolkémiai szakán folytatott, ezután pedig  két évtizeden keresztül vegyészmérnökként dolgozott. Utóbb a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, majd pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium vegytantanáraként folytatta a pályafutását, ahol a tanítás mellett tehetséggondozással is foglalkozik. Az idén harmadik helyezést ért el az Év tanára versenyen. Emellett a tehetséggondozásban és a pedagógusszakmában kifejtett eddigi tevékenységéért Eötvös-díjat kapott a magyarországi Pedagógus nap alkalmából.

Csütörtökön este, a hagyományos városnapi kórustalálkozón a polgármesteri köszönőleveleket is átadták a Délibáb Magyar Művelődési Egyesületnek, a Stevan Sremac szerb művelődési központnak és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központnak. Ez utóbbi egyébként az idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.

Mint megírtuk, a Tisza-parti városban ezen a hétvégén tartják a városnapi rendezvényeket, nemzetközi tanácskozást szerveznek a zentai csata 320. évfordulója alkalmából, hétfőn pedig Aleksandar Vučić szerb és Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz a községi képviselő-testület díszülésén. Délután felszentelik a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot.

Zentai városnap: A Republic és Indira lép fel

Már pár hete téma Zentán, hogy ki(k) lép(nek) fel a városnapi ünnepségen, amely egyben a zentai csata 320. évfordulója is lesz. A találgatásoknak az önkormányzat hivatalos Facebook-oldala vetett véget, ugyanis megjelent egy kép, amelyen ott szerepel a két sztárfellépő neve.