Halálos fenyegetéseket kapott a szabadkai Magločistač portál: a szerkesztőséget elektronikus levelekben fenyegették meg. A levélíró többek között azt tudatta a szerkesztőséggel, hogy „elvágják a torkukat, mint a nyulaknak”, hogy „csizmákkal tapossák majd a torkukat”.

A fenyegetések egy szeptember 4-én publikált cikk után érkeztek a szerkesztőség címére. A cikk ( Svi smo mi radnici Goše, a vladari Labani – Mi mindannyian a Goša dolgozói vagyunk, uraink pedig a Labanok) éppen azokkal a fenyegetésekkel foglalkozott, amelyeket Bogdan Laban, Szabadka polgármestere intézett párttársához, Vladimir Polovinához.

A független médiaegyesületek (Szerbia Független Újságíróinak Szövetsége, a Vajdasági Újságírók Független Társasága, az Online Médiumok Szövetsége és a Lokal Pres) a lehető legélesebben elítélik a Magločistačnak címzett fenyegetéseket és követelik az illetékes állami szervek reagálását, illetve azt, hogy sürgősségi eljárásban kutassák fel és méltó módon büntessék meg azokat, akik a fenyegető levelekért felelősek.

A médiaegyesületek aggodalmukat fejezik ki a folyamatos fenyegetések miatt, melyek már hosszú ideje érik az újságírókat és a nem kormánypárti médiumokat. A médiaegyesületeket ugyanakkor aggasztja, hogy a fenyegetések, a kivégzésekre való felszólítások és a közbeszéd egyre vulgárisabbá válása egyre mindennaposabbá válik.

A médiaegyesületek szomorúan állapítják meg, hogy az újságírók biztonságának növelésére vonatkozó megállapodás, amelyet a köztársasági ügyészség, a rendőrség, valamint a sajtómunkásokat tömörítő szervezetek írtak alá, eddig nem hozta meg az elvárt, pozitív következményeket, olvasható a Vajdasági Újságírók Független Társasága közleményében.