Az ENSZ egy öt évvel ezelőtti magyar kezdeményezésre választotta meg szeptember 5-ét a jótékonyság világnapjává. Azért pont ezt a napot, mert 1997. szeptember 5-én halt meg a Nobel-békedíjas Teréz anya, akinél jobb példaképet (reklámarcot) nehéz lenne találni a jótékonyság, adakozás és önzetlen segítség fogalmához.

Teréz anya 1993-ban

Teréz anya 1993-ban

Az albán nemzetiségű Teréz anya 1910-ben született Üsküb (Szkopje) városában. Tizennyolc évesen határozta el, hogy Istennek szenteli életét és az angolkisasszonyokhoz kérte felvételét. Új szerzetesrendet alapított a Szeretet Misszionáriusai néven. A Teréz Anya Nővérei néven is ismert rend ma már 139 országban működtet több, mint 800 missziót, 5000 apácával és több ezer önkéntessel. II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá nyilvánította Teréz anyát, tavaly szeptember 4-én pedig Ferenc pápa szentté avatta őt.

A jótékonyság világnapján a nonprofit szervezetek, kormányok, egyházak, segélyszervezetek rendeznek ételosztást, gyűjtést a rászorulók részére és felhívják a figyelmet az adakozás fontosságára, hogy a legkisebb segítség is sokat jelent az elesetteknek, nehéz körülmények között élőknek.