Alkotmányellenesnek és értelmetlennek nevezte Božo Prelević egykori belügyminiszter azt a módszert, amellyel a két fizetőkapu közötti átlagsebességet mérik, és ez alapján büntetik a sofőröket. A hétfőn életbe lépett szabályozásról a Betának azt mondta, a gyakorlatban nem lesz működőképes, emellett növelni fogja a korrupciót, torlódásokat okoz a fizetőkapuknál és odavezet, hogy a külföldiek elkerülik majd Szerbiát.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a törvényt még el se fogadták, ennek ellenére ettől a héttől már büntetnek. Prelević szerint a jogszabály a törvényekkel és az alkotmánnyal is ellentétes, így egyetlen komoly szakmai vitán nem állná meg a helyét.

Az értelmetlenségek közé sorolta a tényt, hogy a külföldi állampolgárokat nem tájékoztatják megfelelő módon az új szabályokról, mint ahogy azt is, hogy nem lehet megállapítani, melyik autós az autópálya mely részén hajtott gyorsabban a megengedettnél.

Szerinte a bíróságok túlterheltek lesznek, mert naponta több ezer autós ügyét kell kezelniük, emellett tolmácsokat is biztosítani kell, és azt sem lehet majd tudni, melyik bíróság az illetékes.