Sikeresen hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre Észak-Korea, jelentették vasárnap a hírügynökségek. A robbantás két mesterséges földrengést idézett elő, ezek közül az erősebbet Magyarországon is mérték.

A dél-koreai hírszerzés augusztus végén közölte, hogy Észak-Korea újabb atomkísérletre készülődik. Az információ szeptember 3-án beigazolódott, a phenjani állami tévében bejelentették, hogy sikeres robbantást hajtottak végre – íra a CNN-re hivatkozva az Index.

Az észak-koreai hírügynökség azt állítja, hogy a most tesztelt atomtöltetet a nagy hatótávolságú rakétájukhoz használhatják. Az állami média közlése szerint hidrogénbombát robbantottak, ami szakértők szerint tízszer nagyobb erősségű, mint az az atombomba, amit az amerikaiak dobtak Nagaszakira a második világháborúban.

Az észak-koreai hírügynökség arról számolt be, hogy a kísérlet célja az ország technológiája „pontosságának és hitelességének megvizsgálása” volt.

A hidrogénbombát termonukleáris bombának is nevezik, és jóval pusztítóbb az atombombánál, amely a maghasadás elvén működik, és ezért hasadóbombának is nevezik.

Kim Dzsongun nyilatkozatában elmondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét az országban állították elő, ezért Észak-Korea annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar, erejét néhány tíztől néhány száz kilotonnáig tudja változtatni, és nagy magasságban is képes robbanni.

A robbantás a föld alatt történt, és két mesterséges földrengést idézett elő. Az első rengés, amelynek erősségét 5,3 és 6,3 között mérték a különböző földrengéstani intézetek, körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el, a második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül az első felett, a földfelszínről indult ki, nyolc perccel később. A rengés annyira erős volt, hogy még Magyarországon is mérték: a 03.30-kor végzett atomrobbantás hullámai mintegy 12 perc alatt tették meg a több ezer kilométeres távolságot és 03:42-kor érték el a kölesdi mérőállomást.

A dél-koreai hadseregben riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A Guardian és más külföldi lapok is arról számolnak be, hogy a vasárnapi robbantás nagyon érzékeny pillanatban történt, ugyanis Kína miniszterelnöke néhány óra múlva nyitja meg a BRICS nemzetek találkozóját, ahol Brazília, Oroszország, India és a Dél-Afrikai Köztársaság vezetői fognak gazdasági kérdésekről egyeztetni.

Főleg azért beszédes az időpontválasztás, mert Kína többször felszólította már Észak-Koreát, hogy ne hajtson végre nukleáris teszteket. A mostani robbantás ezért Kim Dzsongun részéről a lehető legmagasabb fokú tiszteletlenség a kínai féllel szemben – írta a CNN szakértője.

Borítókép: Kim Dzsongun a nukleáris fegyverekről tart tájékoztatást. Fotó: Reuters/KCNA