Fekete füst gomolygott pénteken a San Francisco-i orosz konzulátus épületéből – pedig a környéken 40 fok feletti hőmérséklet uralkodott. A jószándékú helyi tűzoltók azonnal ki is szálltak – mire a meglepett orosz diplomaták azzal küldték el őket, hogy „csak a kandallóba gyújtottak be”.

A valóság azonban egészen más. Az amerikai külügyminisztérium egy nappal a korábbi orosz lépésre beígért válasz határideje előtt, csütörtökön 48 órát adott Vlagyimir Putyin embereinek arra, hogy kiürítsék az említett konzulátust, valamint a washingtoni és a New York-i kereskedelmi irodájukat. A konzulátus személyzete ezért minden bizonnyal igyekezett megsemmisíteni azokat az anyagokat, amelyeket nem tudtak magukkal vinni. A papírdarálás után nyilvánvalóan égetés következett – aminek a füstje látványosságszámba ment San Franciscóban.

A San Francisco-i tűzoltók megérkeznek az orosz konzulátushoz, de nem engedik be őket, mert a távozó diplomaták "csak begyújtottak a kandallóba" (Fotó: Seattle Times)

A San Francisco-i tűzoltók megérkeznek az orosz konzulátushoz, de nem engedik be őket, mert a távozó diplomaták „csak begyújtottak a kandallóba” (Fotó: Seattle Times)

Ez a legújabb diplomáciai „sortűz” a két ország között. Tavaly decemberben Barack Obama bezáratott két orosz állami tulajdonban lévő épületet az amerikai választásokba való beavatkozás ellenlépéseként. Putyin nem válaszolt azonnal, hiszen joggal feltételezhette, hogy a január 20-án hatalomra lépő Trump-kormányzat majd visszaadja az ingatlanokat a Kremlnek. Csakhogy Trumpék ezt nem merték megtenni, hiszen amúgy is gyülekeztek a viharfelhők a fejük felett a titkos orosz kapcsolatok után nyomozó FBI-vizsgálat következtében.

A valódi diplomáciai háború akkor tört ki, amikor az amerikai kongresszus ritka kétpárti egyetértéssel megszigorította az oroszellenes külkereskedelmi szankciókat, sőt lehetetlenné tette az elnöknek, hogy törvényhozói jóváhagyás nélkül megszüntesse az Ukrajna-ellenes agresszió következtében még 2014-ben bevezetett büntető intézkedéseket. Trump hosszas gondolkodás után aláírta a törvényt, mert az vétóbiztos volt – és különben is kilógott volna a lóláb.

Erre már Putyin is kénytelen volt válaszolni: néhány héttel ezelőtt elrendelte, hogy az USA 1200-ról 455-re csökkentse az oroszországi amerikai képviseleteken dolgozó személyzetet. (A személyzetcsökkentés az USA-nak dolgozó oroszokat érinti legérzékenyebben, hiszen munkahelyük elvesztésével könnyű prédává válnak a putyini titkosszolgálatok számára.) Az amerikai diplomácia szeptember elsejére ígért választ – ami egy nappal korábban meg is született: mostantól kizárólag Moszkvában lehet majd amerikai beutazási vízumot kérni, valamint bezáratták a három említett orosz irodát.

Mivel mára beharangozták, hogy az amerikai titkosszolgálat átvizsgálja az oroszok által kiürített diplomáciai (meg nyilván titkosszolgálati) bázisokat, a távozó diplomaták és „diplomaták” kénytelenek voltak tűzbe dobni titkaikat.

Persze még mindig jobb az így keletkező füst, mintha bombák robbannának, de azért az elmondható, hogy még így sincs értelme a tűzzel játszani. A diplomáciai háborúk nem egyszer váltak már éleslövészetté a történelem folyamán…