Szinte szemet szúr már, hogy a rezsimhű médiumok úgy kerülik a Laban-ügyet mint a vérszívó vámpírok a fokhagymát. Jobb esetben ugyan beszámoln(t)ak a szombat esti eseményről, de ezt olyan bársonykesztyűsen tették.

E cikk célja nem e médiumok bírálása vagy nézőiknek, hallgatóiknak, olvasóinak a hergelése.

Az szombat óta végérvényesen világossá vált, hogy Szabadka polgármesterének brutálisan mocskos szókincse van. Vérfagyasztóan brutális. A nyilvánosságba jutott hangfelvételen azonban egy ismeretlen férfihangot is hallunk, majd a csattanásokat – ezek valószínűleg a pofonok voltak. Nem hiszem, hogy azon az éjszakán és helyen a már ismert körülmények között valaki tapsolt volna. Szinte biztosra veszem, hogy pofonok hallatszanak.

Az orvosi látlelet szerint Laban fiatal párttársa Vladimir Polovina könnyű testi sérüléseket szenvedett az atrocitás során. Sokáig úgy volt, hogy Polovina nem nyílik meg a nyilvánosság előtt, ezt azonban a csütörtöki ügyészségi meghallgatást követően csak megtette. Sőt… megnevezte a pofozógépet. Polovina szerint testi bántalmazójának becses neve Spasoje Vujović.

Na de ki is valójában ez a harmincas évei taposó fiatalember? Ifjú kora ellenére Spasoje Vujovic már sikeres üzletember. Bizniszmen. Hogy mivel foglalkozik pontosan, azt senki sem tudja pontosan, azt azonban tudjuk, hogy montenegrói szálakon a nyár folyamán került a szabadkai Bácska 1901 Labdarúgó Klub élére. Errefelé azt mondják az ilyenre: csak megszületnie volt nehéz.

Érdekes lehet az ország legidősebb fociklubja azért, mert itt naponta ún. „friss pénz” forog hála a Tržnica Kft.-nek amely a szabadkai Ócskapiacot üzemelteti meg a piac körüli parkolót.  A klub vezetőségét információink szerint a nyár folyamán cserélték le szinte teljes egészében. Akkor került képbe a nikšići születésű, montenegrói kötődésű üzletember, aki saját embereivel átvette a Bácskát. A klub bélyegzője máig tisztázatlan körülmények között tűnt el. A lényeg: a fociklubot átvették a régi Bácskásoktól, most már szabad a gazda. Az új tulajdonosok ambíciója,hogy a klubot a harmadik ligából az I.B-be vezetnék – de ez még a jövő zenéje.

Érdekes, hogy Vujovićról több cikk is olvasható – mi sem természetesebb – a szerbiai és a montenegrói bulvárlapokban és sehol sem említik afféle „keményfiúnak”. Inkább felesége, a Pink csillag Daria turbófolkos menyecske nyomán került a bulvárba, akit tavaly vett feleségül és a palicsi menyegző után Belgrádból repülővel utaztak montenegrói pihenőre. Közben már Szabadkán is berendezkedtek és költöző madár fazonban élnek: kicsit Szabadkán, aztán Belgrádban, majd Podgorica, Budva, Nikšić és így körbe. Ja meg külföld.

Hogy miként került ez a fiatalember Laban társaságába – nem tudjuk. Lehet, hogy mindketten szeretik a focit. Esetleg másban utaznak? Hogy mi késztette arra, hogy pofozkodjon – azt sem tudjuk. Majd a vizsgálat megmutatja. Viszont azt sem tudjuk, hogy miért tanúként hallgatták ki a szabadkai Alapfokú Ügyészségen. Az tuti, hogy Laban tanúja, a többi pedig csak találgatás tárgyát képezheti. Minden az ügyészségen múlik, amely ha akar, több vonalon is elindulhat és szétszedheti az esetet néhány szálra. Magyarán, Szabadka polgármestere feleljen azért, mert brutális szókincsével szájkaratézott a szombati éjszakában, a fiatal bizniszmen és „fociklub tulajdonos” Vujović feleljen, ha másért nem akkor két pofonért, az igazi sértettnek (Polovinának)  pedig mindegy mert már így is gyanúsítottként kezelik.

Egy jogállamban sima ügy lenne az egész. Ám mivel Szerbiában élünk félő, hogy politikai döntésre kell várni. Így görbüljön meg – a kisujjam.

A nagy Laban-dosszié

Az elmúlt két napban mindenki a szabadkai polgármester botrányáról beszél, amelyből gyorsan országos ügy lett. Ha valaki esetleg lemaradt volna a történésekről, annak összefoglaltuk egy helyen az ezzel kapcsolatos híreket.

Vendégszerző: Kovács Z. József