A korábbiaktól igencsak eltért az, ahogyan idén szeptember elsején, Szabadka napján megrendezték a városi képviselő-testület díszülését. A feszültség szinte tapintható volt a levegőben pénteken, már a reggeli órákban, amikor a Városi Fúvószenekar a kottaállványait kezdte kipakolni a kék szökőkút és a Városháza díszbejárata között. A fúvósok hangversenyét az ünnepélyes zászlófelvonás zárta. A város lobogóját Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a képviselő-testület elnöke vonták fel, miközben az egybegyűltek egy része tapsolt, a másik része pedig fütyült.

A környéket rendőrök, a Városháza díszbejáratát pedig láthatósági mellényt viselő biztonsági őrök egész hada lepte el, akik fémdetektorokkal vizsgáltak át, illetve röntgenkészülékkel világítottak át mindenkit, aki az épületbe belépett. Bejutni így sem sikerült éppen mindenkinek, a meghívott vendégek között is akadt olyan, akinek neve nem szerepelt a – ki tudja, ki által összeállított – listán, de voltak olyanok is, akik szándékosan maradtak távol. Például a Maglai Jenő, Szabadka előző polgármestere által vezetett Mozgalom a Polgári Szabadkáért tanácsnoki csoport, mely közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a jövőben nem vesz részt egyetlen olyan rendezvényen sem, ahol Bogdan Laban polgármesterként megjelenik, mert viselkedésével (a halálos fenyegetéssel, mások verőlegények révén való zaklatásával stb.) elveszítette azon jogát, hogy bárkit is képviseljen ebben a városban.

Bogdan Labant azonban láthatóan nem viselte meg sem a körülötte forrongó botrány, sem az ellenzék bojkottja, sem az, hogy egykori hívei kifütyülték: önfeledt örömmel és széles mosollyal üdvözölte mindazokat, akiknek sikerült bejutniuk a Városháza dísztermébe. Jelen voltak városi, tartományi és köztársasági képviselők, a nemzeti közösségek, történelmi egyházak és a partnertelepülések képviselői, valamint más vendégek is.

– Okunk van ünnepelni, hiszen a város napját idén egy még szebb és még haladóbb Szabadkán ünnepeljük – mondta ünnepi beszédében Bogdan Laban, aki köszönetet mondott Aleksandar Vučić államfőnek a szabadkai nagyberuházások támogatásáért.

Bunford Tivadar, a vkt elnöke arról beszélt: szabadkainak lenni megtiszteltetés és kiváltság. A képviselő-testület elnöke kiemelte a toleranciára épülő hagyományok fontosságát, az elvándorlással kapcsolatban pedig így fogalmazott: „Ha őseink is elszaladtak volna valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne ez a város. Mi, akik itt maradtunk, és maradni is fogunk, tudjuk, hogy otthona sokfelé lehet az embernek, de hazája csak egy. Nekünk pedig a hazát szeretett városunk, Szabadka jelenti. Boldogulásunk kulcsa itt található”.

A díszülésen adták át a díszpolgári kitüntetést és a Pro Urbe díjakat. A díszpolgári címet Andrija Peić Tukuljac okleveles agrármérnök kapta, Pro Urbe díjban Paskó Csaba római katolikus lelkész, karmester és zenepedagógus, Ivan Šarčević amatőr festő és Vékony Lajos képzőművész, keramikus részesült. A korábbi évek hagyományaitól eltérően a kitüntetettek közül idén magyar nyelven senki sem mondott köszönetet.

A városi képviselő-testület díszülését az a művelődési műsor tette színesebbé, melynek keretében a Sveti Roman Melod egyházi kórus szerb liturgikus dalokat énekelt, Lakatos Evelin, az ifjú, tehetséges hegedűművész pedig egy orosz zeneszerző, Komarovszkij szerzeményét adta elő.

A városnapi rendezvénysorozat folytatódik, annak részletes programja megtalálható a Hol-Mi című programajánló rovatunkban.